Security

2012, året som USA hackade Elysee-palatset under presidentvalet

År 2012 hade Elysee-palatset hackats mellan de två omgångarna av presidentvalet. Ingen visste vem gärningsmännen var, men ett internt NSA-dokument (USA: s underrättelsetjänst) föreslog att det var den israeliska underrättelsetjänstens arbete. I verkligheten var det amerikanerna.

säkerhet

Bernard Barbier, den tidigare direktören för DGSE (General Directorate of External Security), gjorde avslöjandet i juni förra året, men det märktes bara denna vecka. “Vi var säkra på att det var dem”, han förklarade. Och lägg till ”Jag fick order från Sarkozys efterträdare att åka till USA för att skämma bort dem. I slutet av mötet, Keith Alexander [directeur de la NSA] var inte nöjd. Medan vi var på bussen sa han till mig att han var besviken eftersom han trodde att vi aldrig skulle upptäcka dem och han tillade: “du är fortfarande bra”. De stora allierade spionerades inte. Det faktum att amerikanerna bryter mot denna regel, det var en chock ”.

Länder spionerar regelbundet på varandra för viss information. År 2009 till exempel ville Frankrike spionera på Kanada, Spanien, Algeriet och Grekland. Spioneringen av den första var ett misslyckande. ”Kanadensare har vänt skadlig kod som de upptäckte. De spårade programmeraren som smeknamnet hans malware Babar och signerade Titi. De drog slutsatsen att han var fransk. Och han var verkligen en fransman ” sa den tidigare direktören för DGSE.