razones para no usar whatsapp

6 skäl till varför du inte ska använda WhatsApp

WhatsApp ägs av Facebook, vilket innebär

WhatsApp har varit ägs av Facebook i mer än tre år. Under den tiden har de försökt hitta sätt att tjäna pengar på applikationen, eftersom de var tvungna att eliminera betalningssystemet när gratisalternativ som Telegram anlände. WhatsApp Business har varit ett smart sätt att få företag att kontakta användare i utbyte mot att betala för att använda tjänsten.

razones para no usar whatsapp

Men Facebook tjänar också data från användarna av sina plattformar och använder dem inte bara för reklam , men också att vara en del av studierna (även om allt alltid är anonymt). Facebook lider ofta från dataläckage , men lyckligtvis har ingen ännu påverkat WhatsApp-användare.

Insamlad data

Sedan april 2016, WhatsApp krypterar alla meddelanden från slut till slut . Tack vare detta är vi säkra på att ingen på vägen kommer att kunna fånga upp meddelandet och spionera på det. Det finns dock data som Facebook inte krypterar och som den har full åtkomst till: metadata . Du kan till exempel veta vid vilken tidpunkt vi skickar meddelandena och till vem vi skickar dem. De kan också dra slutsatsen att du bor i samma hus hela året vad som är dess storlek, samt att veta om du bor som par eller inte om du pratar mycket med en person som på natten är på samma plats som du .

plats-whatsapp-6

Dessutom, genom att helt enkelt installera applikationen, lagras den data som IMEI på din mobil, vilken operatör du har anställt, din ungefärliga plats, vilka applikationer du har installerat etc. Vi kan se detta enkelt till exempel när vi ska ange vårt telefonnummer för första gången, där vårt lands internationella kod visas (+34 för Spanien). Facebook har till exempel använt telefonnummer för personanpassade annonser.

Sårbarheter: är de avslappnade?

WhatsApp led sex säkerhetsfel 2019, och tre av dem var mycket seriösa. Den första tillåten hacka din mobil bara genom att ta emot ett samtal via WhatsApp (det spelade ingen roll om du tog det eller inte). Den andra tillät att en angripare, genom att bara ta emot en GIF, kunde köra fjärrkod på vår mobil. Den tredje gjorde något liknande, men skickade i det här fallet en MP4-fil.

Alla dessa misslyckanden kan tyckas avslappnade, men de målar mer på bakdörrar som introducerats av Facebook så att regeringar och spionbyråer inte bara kan komma åt innehållet i appen utan hela mobilen. Som jämförelse har applikationer som Signal eller Telegram inte haft någon av dessa säkerhetsfel som ser ut som bakdörrar.

Krypterade meddelanden, men inte Drive-säkerhetskopior

Meddelandena vi skickar via Telegram eller WhatsApp är krypterade, men säkerhetskopior av chattarna som laddas upp till plattformar som Google Drive eller inte iCloud. Det är Google som har krypteringsnycklarna för filerna, och i händelse av att Google i en rättslig process begär åtkomst måste företaget ge det. När det gäller WhatsApp skulle det inte vara möjligt för företaget att ge tillgång till meddelandena eftersom de inte har krypteringsnycklarna för meddelandena.

whatsapp-eliminar-mensajes-enviados

När det gäller Telegram eller Signal, ger företag aldrig upp krypteringsnycklar med någon. Till exempel är Telegram förbjudet i Ryssland och i Iran för det. WhatsApp är inte förbjudet i dessa länder.

Det är inte riktigt tvärplattform

WhatsApp beror för närvarande uteslutande på mobilen. Detta tvingar att ha det anslutet till WiFi eller till data om vi vill använda det i en surfplatta eller i datorn. Detta gör att batteriet på vår mobil lider, förutom att det ofta tar tid innan meddelandena anländer eller så har vi ständiga frånkopplingar. Plattformar som Telegram ansluter användare direkt till servrar oavsett vilken enhet den är tillverkad av. Tack vare detta är mobilen bara nödvändig för att skapa kontot.

Således lagrar WhatsApp alla chatt på sina servrar, även de meddelanden vi har tagit bort. Detta påverkar vår integritet negativt, och det faktum att meddelanden lagras på servrar borde vara ett tecken på att vi borde kunna ha riktig plattform meddelanden, som snart kan inkludera appen.

Det finns bättre alternativ

Den tidigare punkten tar oss till Telegram och Signal . För närvarande finns det inget som WhatsApp tillåter som inte kan göras med Telegram, förutom videosamtal. Därifrån är alla förbättringar med Telegram, såsom sekretess, säkerhet, filinlämning, stabilitet eller användning över flera plattformar. Signal är en av de säkraste, eftersom den till exempel lagrar krypteringsnycklarna på användarnas enheter och aldrig på servrarna.

Dessutom, om lösenordet ändras för en kontakt, meddelas användaren om det. WhatsApp introducerade också detta alternativ i appen, men det är inte aktiverat som standard, där de allra flesta användare verkligen inte har brytt sig om att aktivera det. För att aktivera det, gå till Inställningar – Konto – Säkerhet och aktivera det inte som standard just för att de inte har något intresse av att användare vet detta.