alan-moore-nov-2015

Alan Moore, serietidningsläge, lägger bort sin penna för gott

Han är (överlägset) den största manusförfattaren av Serier Amerikansk. Alan moore är författaren till det vackraste verket av “Superheroes” som någonsin har skrivits, The Watchmen; han är också manusförfattare till de mycket lysande och störande V för Vendetta. Den fantastiska Batman: The Killing Joke (”Souriez” i fransk utgåva), det är han igen.

väktare01

Medan Superhero Comics ofta är kända för kvaliteten på sina illustrativa konstnärer, är Moore en av få författare vars namn kommer upp konsekvent före den för tecknare som han samarbetar med (och ändå har Moore ofta arbetat med mycket stora storlekar av serierna). Hans skrivtalang kan också bero på att han inte är amerikansk (Moore är av brittisk nationalitet), vilket gör att han kan undvika koder för en superhjälte dum och patriotisk, vilket han avskyr. Tillsammans med Moore blir superhjältar gamla (Watchmen) och dör ibland till och med.

batmandcicons9_08092009_212334

Vid 62, författaren till League of Extraordinary Gentlemen har precis lanserat en stensten i dammen genom att meddela att han snart definitivt går i pension. Utan tvekan trött på den dåliga kvaliteten på Hollywood-anpassningarna av några av hans verk (som han inte tvekar att kritisera), kanske också berörd av bristen på inspiration, bestämmer den enorma Alan Moore därför att lägg bort pennan. Utöver hans eget geni kommer vi ihåg den extrema sannolikheten för en författare som alltid har vägrat att kompromissa med maskinerna i de stora Hollywood-studiorna: “Majoriteten av produktionen är usel, oavsett medium ” Moore utropade en dag efter att en annan släpptes nanard skyddad med specialeffekter.

alan-moore-nov-2015

Den berömda skäggiga ikonoklasten motiverade sin utgång med en viss elegans: ” Jag tror att jag har gjort tillräckligt för serierna. Jag gjorde allt jag kunde. Jag tror att om jag fortsatte att arbeta inom serier oundvikligen skulle mina idéer drabbas, oundvikligen skulle du slutligen se mig vara lämplig för pension och jag tror att du och jag förtjänar bättre än“. I eran med superhjältefilmer som svär vid en triumferande supervirilitet, uppblåsta skådespelare med helium och specialeffekter som döljer elände med en uppenbar brist på innehåll, Alan Moore är uppenbarligen inte goda nyheter för alla komiska fans som med rätta tror att superhjältar kan vara föremål för lysande och intelligenta verk …