Amazon Carton 600x400

Amazon slår Microsoft för att bli det företag med högsta värdering

Topplistan för företag med de största aktiemarknadsvärderingarna har förändrats mycket de senaste månaderna. Apple har länge haft topplaceringen, innan de stungits av Microsoft för några veckor sedan. Men gruppen bakom Windows hade knappt tid att fira att de överträffades av Amazon.

Amazon-kartong 1024x682

Amazons värdering är 797 miljarder dollar, medan Microsofts värde är 783 miljarder dollar. Amazon hade inga speciella nyheter som gjorde det möjligt att vinna poäng på aktiemarknaden, men analytiker är ganska optimistiska när det gäller online-handlaren.

Den lilla onlinebokhandlaren som grundades 1994 markerade därmed briljant sin uppgång till en juggernaut av Internetdistribution. Företaget har under tiden också blivit en molnjätt, skapare av populära produkter (som Alexa-assistenten och Echo-smarta högtalare) och chef för en populär musik- och bioplattform via sin Prime-tjänst. Tack vare denna framgång blev Jeff Bezos, chef för Amazon, den rikaste mannen i världen enligt rankningen som fastställdes av tidningen Forbes. Hans förmögenhet uppskattades till 135 miljarder dollar på måndagen.

För sin del står Google och Apple bakom Amazon och Microsoft. Sökmotorn har en värdering på 748 miljarder dollar, där iPhone-tillverkaren har en värdering på 702 miljarder dollar.