Commission Europeenne 600x399

Android: Europa kan ge Google miljarder påföljder för missbruk av dominerande ställning

DeEuropa släpp inte taget Google av en ögonfrans. Efter att ha tacklat den amerikanska jätten på sitt missbruk av prisjämförelsen Google Shopping, den Europeiska kommissionen skulle åter kunna svänga hotet om några miljarder euro i sanktioner för missbruk av dominerande ställning angående denna tid Android.

Europeiska kommissionen 560x372

Med nästan 85% av den globala marknadsandelen och mellan 75 och 80% av Pdm i Europa, lämnar Android lite utrymme för Apples iOS och nästan ingenting alls för andra konkurrenter. Under dessa något specifika förhållanden anklagar Europeiska kommissionen Google för att skamlöst marknadsföra sina programvarulösningar via Android, som sökmotorn, Gmail, applikationsbutiken Google Play eller till och med Google Maps, den senare är förinstallerade på nästan alla smartphones (förutom de från Apple förstås).

Trots Googles förklaringar och motiveringar börjar Europeiska kommissionen tappa tålamod: Margrethe Vestager, den europeiska konkurrenskommissionären, har till och med svängt hotet om att avveckla Googles europeiska verksamhet, vilket utan tvekan skulle vara en katastrof för den tunga GAFA. Påföljder på flera miljarder euro eller nedmontering, i alla fall verkar de nämnda sanktionerna komma alldeles för sent för att förändra situationen och lätta Googles “vikt” i mobiltjänster.