Google Play Protect Android Logo

Android: flera tillverkare ljuger för sina användare om säkerhetsuppdateringar

Google erbjuder månatliga säkerhetsuppdateringar för Android med flera säkerhetshål som kopplas in varje gång. Smartphone-tillverkare uppmanas att erbjuda dem till sina användare så att de är uppdaterade och säkra. Det visar sig att vissa tillverkare ljuger om detta.

Google Play Protect Android-logotyp

Lögnare? De är faktiskt ansvariga för att ändra datumet för säkerhetsuppdateringar, men integrerar inte korrigeringsfilerna i fråga. Således tror användarna att de är uppdaterade om säkerhet, vilket inte är sant i verkligheten. Här är en lista sammanställd av Security Research Labs:

  • Mellan 0 och 1 saknad patch: Google, Sony, Samsung, Wiko
  • Mellan 1 och 3 saknade korrigeringsfiler: Xiaomi, OnePlus, Nokia
  • Mellan 3 och 4 saknade patchar: HTC, Huawei, LG, Motorola
  • Mer än fyra saknade korrigeringar: TLC, ZTE

Som vi kan se finns flera byggare med ett gott rykte i listan. Säkerhetsforskningslaboratorier säger att de har analyserat säkerhetsuppdateringarna för mer än 1200 smartphones för att nå detta resultat.

Är uppenbarelsen allvarlig? Ja och nej. Det är sant att vissa korrigerade brister bara gäller Googles smartphones och inte andra, så andra tillverkare har inget intresse av att erbjuda dem. Dessutom ska processorerna beaktas. Smartphones med Exynos (Samsung) -processor har i genomsnitt 0,5 saknad patch, jämfört med 1,1 för smartphones med Snapdragon-processor, 1,9 för smartphones med HiSilicon (Huawei) -processor och 9,7 för smartphones med en MediaTek-processor.

En Android-applikation som har SnoopSnitch gör det möjligt att veta om telefonens säkerhetsuppdateringar motsvarar de som erbjuds av Google. Den är tillgänglig gratis i Play Store.