Android: Google Duo är nu installerat som standard istället för Hangouts

Android: Google Duo är nu installerat som standard istället för Hangouts

När en tillverkare vill erbjuda Android på sin smartphone måste han respektera vissa regler som införts av Google. Bland reglerna finns det en som kräver installation av flera applikationer som standard. Och i bunten finns det Hangouts … eller åtminstone var det.

Google Hangouts-logotyp

Google skickade ett mejl den här veckan till partnerna Google Mobile Services, ett viktigt paket för alla Android-smartphones. Google meddelar tillverkare att installationen av Hangouts-meddelandeprogrammet inte längre är obligatoriskt, tillverkare står fritt att göra vad de vill för denna specifika punkt från och med den 1 december. De måste ersätta den med en annan applikation: Duo. Den här kom för några månader sedan, den handlar om ”FaceTime of Google”. Användare kan enkelt ringa videosamtal.

Ska vi förstå att Google helt kommer att överge Hangouts? Svaret är nej, Google kommer fortfarande att ta hand om sin Hangouts-app. Det kan dock finnas färre uppdateringar och därför färre nya funktioner i framtiden.

Det finns en intressant punkt att notera här: varför tvinga Duo, men inte Allo? På egen hand kan Allo tekniskt ersätta Hangouts, som i huvudsak är en skriftlig meddelandeprogram. Men Duo erbjuder inte den här tjänsten, det finns bara videosamtal. Vem vet, kanske Google kommer att göra en ny justering i framtiden.