Ryssland tvingar tillverkare att förinstallera rysk programvara på sin elektronik

Android: Google får böter på flera miljoner euro i Ryssland

Ryssland fortsätter att attackera amerikanska IT-grupper den här veckan. Efter att ha attackerat Apple och dess påstådda iPhone-prisavtal med återförsäljare är Google målet. Gruppen måste betala en böter på 438 miljoner rubel (6,1 miljoner euro) till FAS (Federal Antimonopoly Service).

Flagga Ryssland

Vad var klagomålet? Google anklagades för att ha missbrukat en dominerande ställning med Android i Ryssland. Problemet var mestadels med de förinstallerade applikationerna som standard, samt den Google-sökning som valts som standard och andra element. Dessutom tillät Google inte tillverkare att installera konkurrerande tjänster som standard.

Elena Zaïeva, chef för högteknologi inom Federal Antimonopoly Service, sa “Vi är säkra på att genomförandet av denna mening kommer att främja utvecklingen av konkurrens på marknaden för mobil programvara i Ryssland, vilket kommer att ha en positiv effekt för våra kunder” i ett FAS-pressmeddelande. Google har å sin sida angett att de kommer att analysera beslutet “Innan vi beslutar om våra nästa åtgärder”.

Det är inte bara Ryssland som är intresserad av Googles missbruk av dominans. Förenta staterna och Europa genomför var och en en undersökning som kan vara saltare än i Ryssland.