Presse-citron

Apple låter dig stänga av iPhone-klämning snart, ett alternativ som stänger av iOS-funktionen som saktar prestanda när batteriet blir äldre.

Slagen av skandalen med den återhållna iPhone fortsätter Apple att komma ikapp. Som en påminnelse började allt när vi började observera prestandaförluster på gamla iPhones.

Inför kontroversen förklarade Cupertino-företaget sedan att detta berodde på en enhet för att skydda smarttelefonen när batteriet åldras kemiskt och som minskar prestandan för att undvika att smarttelefonen utrotas under aktivitetstoppar.

Problemet är att Apple inte riktigt kommunicerat om den här funktionen. Och detta gjorde användare upprörda, liksom några rättegångar i flera länder, inklusive en i Frankrike.

För att kompensera för det har företaget lanserat en minskning av batteribyten (för att byta ut batteriet på en gammal iPhone elimineras fastspänningen). Apple har också lovat en funktion i iOS som gör det möjligt för användare att övervaka batteristatus, så att de vet om deras enheter påverkas av denna begränsning.

Och nu meddelar VD Tim Cook att det också kommer att vara möjligt att inaktivera den här funktionen i iOS som minskar prestanda när iPhone-batteriet åldras. Detta meddelades av Apples chef under en intervju med ABC News. Apple kommer dock att rekommendera att inte göra detta för att undvika incidenter med smarttelefonen.

Brist på öppenhet?

“Kanske borde vi ha varit tydligare om vad vi gjorde”, medger Tim Cook. “Vi ber djupt om ursäkt för alla som trodde att det fanns en annan motivation.”

För vissa har Apple faktiskt implementerat den här funktionen för att uppmuntra människor att köpa en ny iPhone när batteriet blir gammalt och prestandan försämras.

Detta är till exempel vad HOP-föreningen tycker, som stämde Apple i Frankrike: “Avmattningen i äldre enheter verkar ha en avsiktlig avsikt att driva Apples kunder att köpa den nya modellen.”

På frågan om ämnet sa andra märken som Samsung eller LG att de till skillnad från Apple inte minskar deras enhets prestanda baserat på batteriets ålder.