AI för att förutsäga din livslängd

Artificiell intelligens: jättarna i Silicon Valley undertecknar ett “etiskt” partnerskap

Artificiell intelligens ger både positiva och negativa fantasier. Av Hal från 2001 till den sensuella rösten av Henne, av Watson schackmästaren vid DeepMind sprickan av Go, av SiriGoogle-assistentvarierar AI-variationerna från verktygsprogramvara till den mest futuristiska visionen. För att undvika farorna med en frihjulad AI, som skulle ta alla beslut för oss och sluta upprätta en värld av ultra-rationell kontroll (som vi föreställer oss inte långt från en digital diktatur …), jättarna av Silicon Valley, eller Google, Facebook, Amazon, IBM och Microsoft, meddelade via ett gemensamt pressmeddelande ett partnerskap för att bättre reflektera över de möjliga konsekvenserna av utvecklingen kring AI.

IBM Watson

Watson: AI: s lugnande ansikte …

Detta Partnerskap om artificiell intelligens till förmån för människor och samhälle förkroppsligas genom en ideell organisation vars mål är att “rekommendera god praxis” och att publicera forskning under en öppen licens; dessa kriterier fastställs kommer vi inte att bli förvånad över att Apple inte deltar i detta etiska partnerskap, och som syftar till att göra forskningen kring AI lite mer transparent (och utan tvekan därför mindre skrämmande för de stora offentlig).

... eller artificiell intelligens som bara bryr sig om sina egna intressen, som psykopaten Hal?

Men imorgon ? På bilden Hal, den psykopatiska AI av Kubricks 2001

Som vi kan föreställa oss är skapandet av denna “gemensamma kärna” av reflektion lite tickande över Atlanten, vissa specialister ser i detta initiativ ett sätt att främja en form av maskerad lobbyverksamhet. Det är sant att den vanliga texten talar om att “utbilda” medborgarna och regeringen, som om det redan var nödvändigt att vänja den genomsnittliga användaren eller den oinformerade politiker till att fungera för nuvarande AI, som alla arbetar med Djup lärning potentiellt mycket invasiv (detta är uppenbart med Google Assistant).

th_artificiell intelligens2

Denna tankesmedja kommer att bestå av hälften av medlemmarna i de 5 grundande företagen och den andra hälften av akademiker, forskare, etiska filosofer eller andra specialister. . Vi är fortfarande förvånade över att representanterna för stora amerikanska företag är på nivå med medlemmar i det civila samhället. Det som också är irriterande är den allmänna tonen, som ger intryck av att AI i alla fall måste göras, med tanke på att dessa tekniker måste vara tillgängliga “till största delen”. Även om det alltid är fråga om att låta “Öppen dialog om de etiska, sociala, ekonomiska och juridiska konsekvenserna av AI”, Vi hittar fortfarande tanken att AI är en ångrulle vars konsekvenser måste bedömas efter stormen. Denna “positionering” är inte nödvändigtvis lugnande just nu Elon musk (SpaceX) eller till och med fysikern Stephen hawkins har förklarat sig öppet fientliga mot en hektisk och obegränsad utveckling av AI-teknik …