Baidu skapar en chatbot för att ge kinesiska läkare råd i deras diagnos

baidu-doctor

Baidu, den kinesiska jätten av Internetsökning, spela det lite som Google just nu; och eftersom mjukvarubobotar definitivt är mycket trendiga, har den lokala nummer ett just lanserat en chatbot avsedd för kinesiska läkare och avsedd att stödja yrkesverksamma under diagnostik. Döpte Baidu doktor, denna assisterade chattprogramvara är tillgänglig på plattformarna iOS och Android (fortfarande i Kina), och har därför funktionen att hjälpa kinesiska läkare att fastställa en så exakt diagnos som möjligt genom att förlita sig på en enorm medicinsk databas.

baidu-läkare

Intresset för Chatbot, på nivån av interaktion mellan människa och maskin, är att låta läkare ställa enkla frågor istället för att behöva göra traditionell dokumenterad forskning (och som ofta tar mycket längre tid). Baidu doktors ”intelligens” kommer återigen från djupa inlärningsmetoder (eller Djup lärning) som utplånade alla gamla expertsystem på bara några år. Baidus programvara matar bokstavligen på de tusentals förfrågningar som skickas till den: ju mer den används, desto mer kommer den att öka sin expertis.

I USA och England finns redan system som motsvarar Baidu Doctor för vårdpersonal, t.ex. Din MD eller från Babylons hälsa. Vi är ännu inte vid den tidpunkten att ha vår medicinska kontroll framför ett elektroniskt öga av Hal-typ, men du vet aldrig om tio år …