Windows 10: Jubileumsuppdatering är tillgänglig

Datainsamling på Windows 10: CNIL meddelar Microsoft

Ett år efter lanseringen av Windows 10 beslutade National Commission for Informatics and Liberties (CNIL) att attackera Microsoft och närmare bestämt återvinning av data som ansågs vara ”överdrivna”. Övervakningen av användarnas surfning utan deras samtycke utpekas också.

Windows 10 bärbar dator

I ett pressmeddelande meddelar CNIL att de har noterat att Microsoft samlar in diagnostik- och användningsdata som en del av sin “telemetritjänst”. Detta gör det möjligt att identifiera problemen för att förbättra Windows 10. CNIL noterar om detta ämne som Microsoft har att göra med “Användningsdata för Windows-applikationer och Windows Store, som i synnerhet ger information om alla applikationer som laddats ned och installerats på systemet av en användare och den tid som spenderas på var och en av dem”.

De andra elementen som kritiseras är den fyrsiffriga PIN-koden. Det är möjligt att försöka operationen så många gånger som nödvändigt, en “brute force” typ attack vilket gör det möjligt att gissa utan problem. CNIL citerar också reklamidentifieraren som är aktiverad som standard och tillåter Windows-applikationer och tredjepartsapplikationer att spåra användarsurfning för riktad reklam. Slutligen placerar Microsoft reklamcookies utan att varna användaren och överför personuppgifter till USA på grundval av Safe Harbor, vilket inte längre är möjligt sedan beslutet från Europeiska unionens domstol av den 6 Oktober 2015.

Det formella meddelandet kräver att Microsoft följer lagen inom tre månader. Om denna tidsfrist inte respekteras kan sanktionerna falla. Enligt CNIL har Frankrike 10 miljoner användare under Windows 10.