Ce mini-robot scarabée avance, rampe, grimpe et peut porter des charges. © Xiufeng Yang, University of Southern California, AFP

Denna mini-robot “scarab” rör sig utan batteri

Så lätt som en insekt går denna mini-robot med i kategorin de minsta autonoma robotarna som någonsin uppfunnits. Amerikanska forskare har kringgått kraftkällans problem. Enligt dem kan denna prototyp bana väg för en ny generation mikrorobotar som kan röra sig lika bra på land som i vatten eller i luften.

Du kommer också att vara intresserad


[EN VIDÉO] MIT-miniroboten som viks som en origami
Under Icra, den internationella konferensen om robotik och automatisering, presenterade amerikanska forskare en fantastisk liten robot. Styrs av ett magnetfält, rör sig, simmar, bär föremål sedan … självförstörande. Här är det på video.

Ett team från University of Southern California har utvecklat en 88 milligram enhet som avancerar, klättrar och laddar genom konstgjorda muskler, efter att ha löst ett problem som länge har hållit ingenjörer i schack: källan till över av om. De namngav sin robot RoBeetleeller robotskarlakan. Den är bara 15 millimeter lång, vilket gör att skalbaggen ” en av de lättaste och minsta autonoma robotarna någonsin “, Dess uppfinnare, berättade Xiufeng Yang för AFP.

Autonoma och artificiellt muskulösa

Vi ville skapa en robot vars vikt och storlek skulle vara jämförbar med verklig ”, Tillägger forskaren, första författare till artikeln som beskriver uppfinningen onsdag i tidskriften. De flesta av dem behöver elmotorer för att gå framåt, och därför batterier. Men de minsta befintliga batterierna väger mellan 10 och 20 gånger mer än 50-milligrambaggen som teamet tog som riktmärke.

Xiufeng Yangs team har därför utvecklat ett system baserat på ett bränsle, i detta fall metanol, som kan ge tio gånger mer energi än ett identiskt batteri.

Muskler består av a- och (Nitinol) -strängar som dras ihop på längden när de värms upp (till skillnad från de flesta, som förlängs). Den orsakades av kontakten mellan metanolångan som kommer från tanken och en mantel av trådarna (ett pulver av). Ångan värmde ledningarna, “musklerna” kom ihop, sedan stoppade mikroventilerna automatiskt, och musklerna sträckte sig igen, vilket utlöste ventilerna igen och en ny cykel av kontraktionsförlängning av musklerna tills utmattningen var uttömd. tank.

RoBeetle framåt, klättra och bära last tack vare hans konstgjorda muskler. © Yang et al., Science Robotics 2020

Systemet kunde flytta frambenen på kroppen framåt på plana ytor, som glas, eller grova ytor, som en madrass, upp till två timmar i rad – med upp till 2,6 gånger dess vikt. på . Genom att jämföra, ” den minsta fyrbenta batteridrivna roboten väger ett gram och fungerar i cirka 12 minuter Sa Xiufeng Yang.

Vilka applikationer för denna autonoma minirobot?

Vad kan dessa minirobotar användas till? Infrastrukturinspektioner, räddningsuppdrag efter en, eller till och med artificiell pollinering, eller miljöövervakningsprogram.

Men för närvarande begränsar avsaknaden av elektronik ombord och det faktum att den bara vet hur man går framåt, begränsar dess användbarhet, påpekar robotisterna Ryan Truby och Shuguang Li, respektive från MIT och Harvard, i en kommentar publicerad av samma tidskrift.