Boire ou conduire, bientôt c'est notre smartphone qui en décidera pour nous et la sécurité des autres passagers. © filrom, Istock.com

Din smartphone kommer snart att upptäcka om du är full

Tänk om våra smartphones, förutom att öppna dörrarna till våra bilar och starta motorn, också blev våra skyddsänglar och upptäckte ett tillstånd av berusning som helt klart var oförenligt med att köra ett fordon? Inom en snar framtid är det utan tvekan en av de möjliga applikationerna som kan avgöra ett berömt “Sesam, öppna inte dig själv”, som arbetar för trafiksäkerhet.

Du kommer också att vara intresserad


[EN VIDÉO] Att dricka på fastande mage: dålig idé
Skulle dricka alkohol på fastande mage påverka vår kropp?

Drick eller kör, du måste välja. Men i morgon är det kanske din telefon som tillåter dig att köra, enligt en studie av en grupp forskare från Stanford och Pittsburgh universitet (USA) publicerad i .

Förrådt av en häpnadsväckande gång

Denna studie involverade 22 vuxna volontärer som var och en drack tillräckligt med vodka för att uppnå en andel på 0,2%, långt över de 0,08% som tolererades i USA. De utsattes sedan för olika övningar via Phyphox mobilapplikation med en utrustad med en treaxel fäst på botten av.

När det gäller metod blev deltagarna först ombedda att ta 10 steg fram och tillbaka medan de var nykter. Dessa data jämfördes sedan med samma efter att ha druckit, utfördes 7 gånger i rad med en timmes intervall, en operation varje gång följt av en.

Forskarna upptäckte sedan att accelerometern kunde identifiera berusning genom förändringar i användarens gång med en noggrannhet på 92,5%. är i själva verket assimilerad med att vara mer eller mindre. Ytterligare forskning är redan planerad för att ytterligare förbättra denna poäng.

I framtiden kan ett sådant genombrott ha en konkret inverkan på bilisternas dagliga liv, i en tid då fler och fler tillverkare tillåter att öppna bilen eller bilen direkt från sin smartphone. Att bli känd som full kan då tillfälligt blockera dessa funktioner.