William English teste la première souris informatique. © SRI International

En av datormusens fäder har dött

William English, meduppfinnare av datormusen, dog den 26 juli. Hans visionära arbete med datorsystem med Douglas Engelbart har möjliggjort uppkomsten av våra moderna enheter.

En av pionjärerna inom modern databehandling och meduppfinnar av datormusen har gått bort. Enligt , William English dog av andningssvikt den 26 juli vid 91 års ålder. En tidigare datoringenjör, han är mest känd för sitt arbete med au Stanford Research Institute, men han arbetade också för Xerox PARC och Sun Microsystems.

Duon hade framför allt utfört 1968 av deras datorsystem som heter On-Line System, eller NLS, en revolution på hårdvarunivå och. Denna presentation gjorde stor inverkan på datahistoriken och demonstrerade många begrepp som fortfarande är relevanta idag. Allmänheten kunde se den första musen, men också ett gränssnitt med hypertextlänkar, ordbehandling och många andra.

En duo som förändrade historien

Det är främst tack vare deras lagarbete att de två männen kunde skapa ett sådant system, i en tid då de var sällsynta och vanligtvis arbetade med. Douglas Engelbart var visionären som kämpade för att kommunicera sina idéer. William English var en av de få som förstod detta och hade förmågan att förvandla sina koncept till verklighet.

Det var William English som byggde den första prototypen av datormusen utifrån idén om Douglas Engelbart. Han fortsatte att arbeta med det, särskilt uppfinna kulmusen medan han arbetade på Xerox PARC som kommer att användas fram till 2000-talet. De begrepp som utvecklats av dessa två män fortsätter att påverka modern dator, till och med .

Du kommer också att vara intresserad