Facebook Logo Application 600x400

Facebook: data från 540 miljoner användare som finns på Amazon-servrar

En ny skandal påverkar Facebook, men för en gångs skull är nätverket inte direkt ansvarigt. UpGuard, ett cybersäkerhetsföretag, avslöjar att miljontals data som tillhör Facebook-användare har lagrats offentligt på Amazon (AWS) servrar. De kommer från utvecklare som förlitar sig på Facebook.

Facebook-logotypapplikation 1024x682

I ett fall lagrade mexikobaserat medieföretag Cultura Colectiva data öppet för 540 miljoner användare, inklusive ID-nummer, kommentarer, reaktioner och kontonamn. Denna databas, som väger 146 GB, drogs tillbaka efter ett påstående från Facebook till Amazon. Facebook gjorde inte upptäckten på egen hand, det lärde sig om databasen från pressen.

En annan databas hittades relaterad till At Pool-applikationen, som avbröts och innehöll 22 000 personers namn, lösenord och e-postmeddelanden. Det är dock svårt att veta sedan när det fanns på Amazons servrar.

Här är Facebooks reaktion på upptäckten av data lagrad på Amazons servrar:

”Facebook-policyerna förbjuder lagring av Facebook-information i en offentlig databas. När vi väl varnat om problemet arbetade vi med Amazon för att ta bort databaserna. Vi är engagerade i att arbeta med utvecklare på vår plattform för att skydda människors data ”.