Facebook Logo 600x300

Facebook förbjuder användningen av användarnas data för övervakningssyfte

Facebook har beslutat att dra åt bultarna på användarnas data. Det sociala nätverket förbjuder användning av massan av data som samlas in för att skapa övervakningsverktyg. Detta följer särskilt verktyg som skapats av den amerikanska polisen för att spåra demonstranter.

Facebook-logotyp

“Vårt mål är att göra våra användarvillkor tydliga”, sa Rob Sherman, integritetsansvarig på Facebook. Denna ändring gör det möjligt att bygga “Ett samhälle där människor kan känna sig säkra genom att göra sina röster hörda”, han lade till.

Medan Facebooks gest är viktig kunde det ha gjorts tidigare. Faktum är att Twitter och andra onlinetjänster redan har gjort justeringar förra året efter flera avslöjanden. I synnerhet blockerade de åtkomsten till Geofeedia, en tjänst som polisen använder för att skaffa data och spåra människor.

För information debatterades användningen av uppgifterna för polisövervakning i USA förra året efter flera protester. Polisen litade sedan på data från sociala nätverk för att genomföra viss övervakning i städerna Ferguson och Baltimore.