Facebook WhatsApp IPhone

Facebook slutar tillfälligt samla in data från WhatsApp-användare i Europa

Efter olika kontroverser har Facebook beslutat att inte längre samla in användardata på WhatsApp. Detta är ett tillfälligt beslut just nu, det sociala nätverket fortsätter att göra det i Amerika, Oceanien, Asien och Afrika.

Facebook WhatsApp iPhone

Datainsamlingen tillkännagavs först i augusti. Facebook, som äger WhatsApp, hade avslöjat att det skulle använda användarnas information, inklusive telefonnummer, för att bättre förstå dem och därmed erbjuda mer målinriktad reklam. Flera organisationer, särskilt i Europa, har kritiserat detta tillvägagångssätt.

Idag berättade Facebook för Financial Times att uppgifter inte har samlats in i Europa sedan förra veckan. Det är fortfarande öppet för debatt med olika berörda organisationer för att klargöra alla punkter.

Tyskland tog redan Facebook för några veckor sedan och förbjöd det att samla in sådan information, så att de raderades som redan hade samlats in. Storbritannien följde för några dagar sedan. Facebook föredrar därför att tillämpa regeln på alla i Europa för nu för att undvika ytterligare problem.