Orange Fibre 1 Gb

Fiber: Arcep vill driva SFR, Bouygues och Free för att bättre konkurrera med Orange

Alla franska operatörer erbjuder fiber, och ändå ligger Orange långt före. Varför ? Den sittande operatören skulle få olika ekonomiska hjälpmedel som gör det möjligt för den att påskynda utplaceringen, till skillnad från SFR, Bouygues Telecom och Free, som skulle behöva ta hand om sig själva. Arcep vill att det ska finnas riktig konkurrens inom detta område, därav ett meddelande den här veckan.

Orange Fiber 1 Gb

I ett pressmeddelande förklarar telekomgendarmen “ I ett sammanhang där Orange drar nytta av ett ökat försprång på antalet berättigade fiberhem upp till abonnenten, måste myndigheten se till att de regler som införs förblir fullt gynnsamma för en konkurrensdynamik av ‘investering’. I mycket täta områden (inklusive städer) noterar Arcep att det inte är emot “Sammanställning av transaktionskostnader” för att alla ska kunna slå sig ner. SFR, Bouygues Telecom och Free tror för närvarande att det är svårt att installera fiber när Orange redan finns på plats på grund av tillgången till källaren eller till trapphuset som är ett problem.

Arcep konstaterar att Orange investerar mycket i fiber, varför det idag är ledande. Men tillsynsmyndigheten vill se till att konkurrenterna “Har möjlighet att komma ikapp och snabbt”. Hittills erbjuder Orange ett detaljhandelserbjudande för mer än 90% av FTTH-berättigade bostäder, enligt Arcep-data.

Här är det särskilt de mycket täta områdena som berörs. Vissa stora städer, som Marseille, har lite val för fiber beroende på grannskapet. Med Arceps beslut kan denna situation förändras.