Firefox 3

Firefox i Guinness rekordbok

I maj förra året publicerade jag en artikel om Mozillas avsikt att visas i den prestigefyllda rekordboken Guinness. Prestationen som stiftelsen ville uppnå var att uppnå det största antalet nedladdningar någonsin för programvara. Släppet av Firefox 3 väckte ett sådant intresse att världsrekordförsöket verkligen lyckades. Firefox 3 blir därför den första programvaran som uppnår det högsta antalet nedladdningar på 24 timmar, ett imponerande antal som överstiger 8 miljoner nedladdningar.

Mellan 17 juni och 18 juni uppmanades användare och andra som är intresserade av att prova Firefox 3 att ladda ner webbläsaren så att Mozilla kan visas i Guinness rekordbok. Det tog mer än två veckor för medlemmarna i den prestigefyllda boken att räkna och formalisera antalet nedladdningar av programvaran. Det exakta antalet för denna 24-timmarshistoria är 8 002 530 nedladdningar. Således blir Firefox 3 den första mest nedladdade programvaran som matas in i Guinness Records.

Två experter hade utsetts av Guinness rekordbok för att säkerställa att räkningen var rättvis och exakt. Deras analyser skiljer sig något från de som registrerats av Mozilla på sin webbplats som hade registrerat mer än 8,2 miljoner nedladdningar. Denna skillnad förklaras bland annat av vissa användare som har laddat ner programvaran två gånger från samma dator på samma internetanslutning. Vissa nedladdningar kan också ha avbrutits och återupptagits senare, vilket förvränger data. Ledger-experter är säkra på att endast unika nedladdningar räknas.

Det uppskattas att det finns över 150 miljoner Firefox-användare runt om i världen. Många av dem använder webbläsaren med en Linux-distribution (ett alternativt operativsystem till Windows). Enligt en talesman från Mozilla kunde antalet nedladdningar som registrerats i Guinness Records ha varit högre eftersom nedladdningar på ett Linux-system inte togs med i beräkningen.

Jag har använt Firefox 3 sedan lanseringen av testversionerna som föregick den slutliga versionen i juni förra året. Jag uppskattar de nya funktionerna och förbättringarna som gjorts för den. Jag märker dock att flera webbplatsadministratörer måste korrigera vissa problem som upptäckts med användningen av Firefox 3. Jag tänker särskilt på Hotmail, som jag är skyldig att använda den klassiska versionen snarare än den fullständiga versionen. Och jag pratar inte här om inloggningsproceduren där jag har tvingats länge (även med Firefox 2) att ange mitt lösenord två gånger.

Firefox har därför just markerat en historisk sida med sin Guinness Record. Men hans prestation slutar inte där eftersom antalet nedladdningar som registrerats av Mozilla överstiger 28 miljoner. För att lära dig mer om Firefox 3, uppmanar jag dig att läsa min tidigare artikel som publicerades i juni förra året på min blogg.