Firefox 56 är tillgänglig: listan över nya funktioner

Firefox kommer att minska sitt beroende av Flash genom att blockera visst innehåll som anses onödigt

Adobes Flash-plugin har varit mycket användbart under lång tid, men det har kritiserats ett tag nu, särskilt på grund av dess många säkerhetshål. Dessutom väger det sidorna och gör att processorn arbetar hårdare. Alla spelare på webben är överens om att använda HTML5 och Mozilla har för avsikt att gå i denna riktning.

Firefox-logotyp

Stiftelsen meddelade att Firefox kommer att utvecklas från nästa månad genom att förlita sig mindre på Flash. Webbläsaren blockerar Flash-innehåll som anses vara “icke-nödvändigt” för användaren. Enligt Mozilla möjliggör denna förändring mer säkerhet, bättre batteritid, snabbare sidladdning och bättre respons hos Firefox. Google har redan implementerat ett system i Chrome och har varit i ett år nu. Detta kommer att vara på plats från Firefox 48, som kommer ut den 2 augusti.

Under 2017 kommer Firefox att kräva användarens samtycke via fönstret ”Be om att aktivera” innan en webbplats kan aktivera Flash. Mozilla bjuder in webbplatser som är beroende av Flash (och Silverlight) för att gradvis göra övergången till HTML5.

På sin blogg noterar Mozilla att hon “Experimenterar också med andra funktioner och förbättringar som gör Firefox-plattformen mycket bättre när det gäller upptäckt och samarbete” utan att säga mer.