Följ Rosettas krasch (och farväl) live på Comet Tchouri

Följ Rosettas krasch (och farväl) live på Comet Tchouri

Detta är den sista bollen av Rosetta, den europeiska rymdproben, som kan påstå sig ha varit den första som (framgångsrikt) jagade en komet. Efter tolv år av ett fantastiskt vetenskapligt och teknologiskt äventyr kommer Rosetta därför utan tvekan att landa på kometens yta. Tchourioumov-Guérassimenko (kallad Tchouri), dess solpaneler fångar inte längre tillräckligt med energi när vår stjärna rör sig bort.

rosetta tchouri

För att bättre kunna förutse det oundvikliga har team avESA har planerat kraschen i flera veckor, så att sonden landar så bra de kan (ganska dåligt än väl …) på en exakt plats och datum. Den katastrofala kontakten förväntas för i eftermiddag kl. 13.30och undertecknade därmed den sista akten av det som förmodligen var den vackraste europeiska rymdepos under de senaste 20 åren.

Rosetta närmar sig

Rosetta förväntas landa på Tchouri i ett område med gejsrar, och forskarna hoppas således samla in värdefull information strax före den slutliga utrotningen … och under inflygningsfasen. Så snart Rosetta har kraschat på marken kommer kommunikationen att avbrytas permanent för att inte riskera störande kontakter med andra sonder. Och Rosettas äventyr kommer att ha upphört.

För att följa detta verkligt historiska ögonblick (ja, ja), gå bara igenom webbplatsen för CNES; live har också börjat för några minuter sedan … Observera också att konferenser är planerade på Vetenskapens stad av Paris liksom Space City I Toulouse:

  • Ett program som erbjuds av: ESA, CNES, Cité des Sciences (Paris) och Cité de l’Espace (Toulouse)
  • Början av CNES-programmet: 10:30 (Paris-tid)
  • I närvaro i Paris i synnerhet av: Francis Rocard och Thierry Martin (CNES)
  • I närvaro i Toulouse särskilt av: Marc Pircher (CNES), Philippe Gaudon (CNES) och med kommentaren från Michel Viso, chef för exobiologiprogram på CNES
  • I närvaro i Darmstadt särskilt: Jean-Yves Le Gall (ordförande för CNES), Pascale Ehrenfreund (ordförande för DLR) och Jan Worner (generaldirektör för ESA)