Batterie SolidEnergy

Från och med 2017 ska smartphones ha batterier som håller dubbelt så länge

Smartphones-autonomin är mer än genomsnittet idag. Du behöver vanligtvis ladda din enhet minst en gång om dagen. Men var är vi när det gäller teknisk utveckling? Det finns framsteg bakom kulisserna och allmänheten kan dra nytta av det redan 2017.

SolidEnergy-batteri

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) har lyckats fördubbla litiumbatteriets autonomi utan att påverka komponentens storlek. ”Med dubbelt så hög densitet kan vi göra ett batteri halva storleken, men hålla så länge som ett litiumjonbatteri. Eller så kan vi skapa ett batteri av samma storlek, men nu dubbelt så länge »Förklarar sidan av det amerikanska institutet.

För den tekniska aspekten är forskarna ansvariga för att ersätta grafiten som för närvarande används av en plåt av litiummetall. Detta kan innehålla fler joner. Vad sägs om eventuell överhettning? Forskarna säger att de har hittat ett system för att undvika problem på denna nivå.

Framsteg sägs vara så avancerade att marknadsföring redan är planerad till 2017 (och för 2018 för elbilar). Smartphone-tillverkare, som Apple, Samsung, HTC och andra, kunde därmed använda de aktuella batterierna för att fördubbla autonomin och kunna hålla i två till tre dagar utan att ladda.