Google Chrome Logo

Google Chrome 53 är tillgänglig: listan över nya funktioner

Google erbjuder Chrome 53 ikväll för användare på olika operativsystem, nämligen Windows, macOS, Linux och Android. Det finns några förändringar i programmet, men de allra flesta är dedikerade till utvecklare.

Google Chrome-logotyp

Från Chrome 53 blockeras Flash-innehåll som körs i bakgrunden automatiskt. Google gjorde tillkännagivandet för några veckor sedan, det vill driva användningen av HTML5 som är mindre girig och gör det möjligt att ha mindre tunga sidor utan tillägg från tredje part. Enligt Google laddas mer än 90% av Flash på webben i bakgrunden, därav behovet av att blockera det för mer flyt. Med Chrome 55 (förväntas i slutet av året) blockeras Flash helt (förutom webbplatser som exklusivt finns i Flash).

Andra ändringar inkluderar stöd för Shadow DOM v1 för att återanvända vissa komponenter som finns på en sida. Detta är inte möjligt med populära språk som HTML, CSS eller till och med JavaScript. Dessutom erbjuder Google PaymentRequest, ett nytt API som syftar till att underlätta betalning genom att automatiskt mata in data från ett bankkort, i fullständig säkerhet. Det är bara tillgängligt på Android för tillfället, men stöd för andra plattformar planeras. Slutligen kan vi notera att de videor som har ett tyst ljud kommer att spelas automatiskt på Android. Mer tekniska detaljer för utvecklare finns här.

PaymentRequest demonstration

Chrome 53 finns på https://www.google.fr/intl/fr/chrome nu. Google meddelar i förbigående att de har stängt 33 säkerhetshål med den här versionen.