Jibo-roboten är (äntligen) tillgänglig för försäljning

Jibo: ingen marknadsföring utanför USA … på grund av lagarna om digitala data?

Roboten Jibo har falska luftar av Luxo av Pixar; med sitt runda ansikte och sin förmåga att vrida sig i alla riktningar, den här inhemska roboten skapad av chefen för robotcentret för den prestigefyllda MIT hade snabbt skapat galen: finansieringen av roboten via plattformen Indiegogo Det var bara en enkel formalitet (3,7 miljoner dollar till slut!), Med stödjare från 45 olika länder. Lanseringen av den kompletterande roboten, planerad till 2017, gällde sedan en lista med 28 länder inklusive USA, Norge, Schweiz, Australien, Nya Zeeland, Kina, Taiwan, Singapore, Hongkong, Vietnam, Indonesien, Thailand, Brasilien, Argentina, Chile , Peru eller till och med Mexiko.

th_jibo-robot-och-cynthia-breazeal-1405489189278

Jibo är vacker … men den kommer antagligen aldrig att passera genom Frankrike eller i en mycket avlägsen framtid

Men i morse, till allas förvåning, många stödjare fick ett brev i sin brevlåda från företaget som designade Jibo och meddelade att roboten i slutändan inte skulle säljas internationellt och att stödjare utanför USA och Kanada skulle återbetalas till fullo! På sociala nätverk är det naturligtvis förskräckt och också ilska över förklaringarna från Jibo, som på ett mer än besvärligt sätt anger: ” roboten kommer inte att kunna arbeta enligt våra standarder i ditt land“.

Stod inför skriket och hotet från rättegångar i klassåtgärd, medgav Jibo-ledarna sedan att eftersläpningar från fjärrservrar och särskilt lagstiftning om internationell överföring av digitala data var de främsta orsakerna till denna vändning. Ja, med förmåga att känna igen den mänskliga rösten och ansiktena, överför Jibo-roboten all data som tas emot på servrar i USA, vilket innebär enorma juridiska problem i flera länder där bearbetning och överföring av digitala data måste utföras på servrar i användarens land. Man kan dock undra varför skaparna av Jibo inte förutsåg dessa lagstiftningsproblem redan innan de inledde sin insamlingskampanj …