Buscar mi Mac macOS Mojave

Kan en stulen Mac formateras? Vad en tjuv kan göra med det

Förbered din Mac för möjliga stölder

Det är alltid viktigt att komma ihåg att när som helst kan vi lämna Mac glömd eller så kan de ta den från oss. Det är därför du måste konfigurera Mac perfekt för att undvika eventuella störningar och därmed kunna spåra den.

Aktivera “Hitta min Mac”

Så snart vi börjar använda en ny Mac måste vi se till att alternativet “Hitta min Mac” är aktivt. På detta sätt kan vi spåra utrustningen om den går förlorad eller också blockera den helt så att ingen kan komma åt våra personuppgifter. Det här är något som liknar vad vi har i iOS med ‘Hitta min iPhone’ och det är så känt. Följ dessa steg för att utföra denna kontroll:

  1. Ange systeminställningarna.
  2. Klicka högst upp i avsnittet “iCloud”.
  3. Bland alternativen som kommer att visas bör du leta efter det som står ‘Hitta min Mac’ bredvid en radarikon. Markera rutan.

Buscar mi Mac macOS Mojave

Krypterar hårddisken

När vi ställer in en ny Mac från grunden ger det oss möjlighet att kryptera disken med FileVault . Det rekommenderas alltid att göra det eftersom all den information som vi har lagrat på disken på detta sätt skyddas av ett lösenord. Det är viktigt att detaljera att om vi glömmer lösenordet eller återställningsnyckeln kommer all information att gå förlorad som en säkerhetsåtgärd. På det här sättet, när en Mac blir stulen, kommer tjuvar inte att kunna komma åt informationen på hårddisken tack vare denna kryptering genom programvara.

Om du inte konfigurerade det först kan du göra det när som helst genom att följa dessa steg:

  • Ange systeminställningar.
  • Gå till avsnittet “Säkerhet och integritet”.
  • Välj fliken ‘FileVault’ högst upp.
  • Klicka på ‘Aktivera FileVault’.

I konfigurationsprocessen kan du till exempel välja hur du vill låsa upp hårddisken. Det vanligaste är att göra det via iCloud-kontot, men om du vill ha mer säkerhet kan du skapa en återställningsnyckel.

Vad ska jag göra om din Mac har blivit stulen

Leta reda på den med “Sök”

Om det värsta har hänt och din Mac har blivit stulen är det första du bör göra att vara lugn och tänka på att få en iPhone eller vilken enhet som helst att blockera av iCloud. Detta kan bara göras om de tidigare har aktiverat ‘Hitta min Mac’. Om du använder en iPhone måste du helt enkelt komma åt ‘Sök’ app och tryck på den stulna Mac-datorn.

Buscar mi Mac iPhone

Om tjuven är redo har han stängt av Mac-datorn för att hindra dig från att geolokalisera den med applikationen. Men du kan också blockera det för att förhindra att någon använder det och också visas ett meddelande på skärmen så att det är känt att det är ditt. Det senare kan vara användbart särskilt om du har tappat bort det och till exempel hittar det i en stol. Med detta meddelande kan de skicka din Mac till dig om du till exempel anger ett telefonnummer.

Vi vill betona att dessa alternativ kan ses i den här iOS-appen eller på vilken som helst enhet av ska icloud.com/find.

Kan du formatera det?

Om du har följt stegen ovan kommer tjuven att göra det en svår tid formatera hårddisken. Men det finns alltid metoder för att kunna rengöra utrustningen och sälja den som begagnad utrustning. Det är därför vi måste komma ihåg att du måste låsa Mac via iCloud så att när en konfiguration görs från grunden krävs det att vi kan starta datorn. Detta gör utrustningen helt värdelös och det finns en chans att tjuven inte kan dra nytta av utrustningen.

Ändra lösenord och rapportera

Om du inte var tillräckligt långsynt för att aktivera den här tjänsten är det viktigt att vidta några förebyggande åtgärder. För att förhindra åtkomst till dina molndata måste du ändra lösenordet för Apple ID och alla tjänster du använder på Mac. Du måste till exempel ändra lösenordet för din e-post, bank eller sociala nätverk.

När detta är klart är allt du behöver göra att gå till någon polisstation för att lämna in en rapport för stöld av Mac. Det är viktigt att notera av serienumret på utrustningen för att fästa den i rapporten. På detta sätt, om utrustningen dyker upp i framtiden, kan den returneras till dig genom att registrera dig med detta klagomål.

Kontrollera din försäkring

I dessa fall finns det många hemförsäkringar som skyddar dig för att ge dig en del av utrustningens värde. Vi rekommenderar att du kollar all information om det med din försäkring. Dessutom, om du anställde en annan separat försäkring som täckte dessa typer av ärenden, är det dags att kräva en del av värdet på utrustningen.