Chine Touristes Espionne Telephone 1024x576

Kina spionerar på turister genom att installera spionprogram på sina telefoner

Kinesiska gränstjänstemän installerar spionprogram på turists telefoner för att hämta e-post, meddelanden, kontakter, samtal, kalenderdata, smeknamn som används i vissa applikationer, samt enhetsdata (märke, modell etc.).

Kina-turister spionerar telefon 1024x576

Avslöjandet gjordes av en mediegrupp inklusive New York Times och The Guardian. Installationen är för turister som passerar genom vissa korsningsställen i Xinjiang-regionen. Det är känt att utföra intensiv övervakning av de etniska minoritetsgrupperna (övervägande muslimer) som bor där. Applikationen heter BXAQ eller Fēng cǎi.

Applikationen skickar hämtade data till en server för att sedan skapa en gigantisk databas. Hon går utöver enkla data i verkligheten när hon söker i telefonen och söker efter 73 000 specifika filer. Dessa filer inkluderar särskilt extremistiskt innehåll och utdrag ur Koranen.

Officiellt instrueras gränstjänstemän att ta bort appen från telefonen när skanningen är klar. Faktum är att vissa inte gör det hela tiden och ibland har turister fortfarande appen – såvida de inte funderar på att ta bort den på egen hand.