Kryptera dina filer och mappar: program och hur

Kryptera dina filer och mappar: program och hur

Vad är kryptering?

Enligt Royal Spanish Academy kryptering eller kryptering är “transkribera med siffror, bokstäver eller symboler, enligt en kod, ett meddelande eller en text vars innehåll du vill skydda.” Det är, skydda våra filer eller mappar med dokument så att ingen får åtkomst utan vårt tillstånd och kan se vad som finns. Kryptering består i att använda en krypteringsalgoritm och med en nyckel eller ett lösenord som ändrar informationens ursprung i ett dokument eller en mapp så att den inte kan läsas av en tredje part om den når dem.

När det gäller kryptering av dokument på en dator använder vi vanligtvis blockkryptering av typen AES (Advanced Encryption Standard). Detta är en typ av symmetrisk kryptering som använder en algoritm där filerna krypteras med ett lösenord och dechiffreras med samma nyckel. Använda ett lösenord du kan återställa data till sitt ursprungliga tillstånd och visa innehållet.

Om du till exempel har en krypterad hårddisk eller en krypterad pendrive, när du sparar eller kopierar en fil till den disken, krypteras den och dekrypteras eller dekrypteras automatiskt när du tar bort den från den krypterade hårddisken.

Program för att kryptera dokument

Oavsett vilket dokument du använder finns det program som ansvarar för att kryptera dem så att de skyddas och att din information finns kvar konfidentiell. Detta är användbart om du har privata data som du inte vill att någon ska se eller om du ska ladda upp den till en molnlagringslösning och vill förbättra integriteten ytterligare. Hur som helst, det finns program för att kryptera dokument som du inte behöver betala för något och som är kompatibla med alla typer av operativsystem.

Cryptomator

Ett av de bästa gratisverktygen för att kryptera eller kryptera är Cryptomator, en enkel programvara med öppen källkod som inte kräver någon form av registrering och är kompatibel med de flesta operativsystem som Windows, macOS, Linux eller Android eller iOS för mobiltelefoner. Vad Cryptomator tillåter oss är att skapa en slags stor mapp krypterad med AES-protokoll, som om det vore ett säkert, och ingen kan komma åt utan vår tillåtelse. I den här “rutan” kan du lägga till alla typer av filer som du inte vill att någon ska se utan rätt upplåsningskod.

Fördelen med Cryptomator är att den inte bara låter dig skapa en skyddad mapp på din dator lokalt utan du kan också gör det i Dropbox eller Google Drive och du kommer att ha synkroniserade dokument lagrade i molnlagret utan att någon kan läsa dem utan din ursäkt. En annan av de största fördelarna är att du kan ladda ner den till din mobiltelefon med iOS- och Android-applikationer, men i det här fallet måste du betala 9,99.

Ladda ner Cryptomator | Ladda ner Cryptomator-applikationen för Android | IOS-nedladdning


Cryptomator


Bitlocker

BitLocker är verktyget som erbjuds av Microsoft om du har en Professional- eller Enterprise-version av Windows och låter dig kryptera vilken typ av fil eller innehåll som helst: från din dators interna hårddisk eller startdiskar men också kryptera en USB som du ansluter eller ansluter till. Externa hårddiskar som du vill eller behöver använda. I det här fallet, BitLocker använder XTS-AES med en 128-bitars nyckel för interna eller datadiskar eller en AES-CBC-algoritm med 128-bitarsnyckel för externa diskar. Detta kan dock ändras till AES-XTS 256 bitar, även om du måste komma ihåg att det i de första Windows 10 och tidigare operativsystemen (som Windows 8.1, Windows 8 eller Windows 7) inte är kompatibelt med den här typen kryptering.

Om du har en version av Windows 10 (annan än hemutgåvan) kan du enkelt aktivera enhetskryptering, som du kan läsa på själva Microsofts webbplats. Logga bara in på Windows med administratörskontot, gå till Start-knappen och följ dessa steg:

 • Öppna Start
 • Gå till Inställningar
 • Åtkomst till uppdatering och säkerhet
 • Gå till Enhetskryptering
 • Välj alternativet “Aktivera”

Du kan också aktivera standard BitLocker-enhetskryptering:

 • Logga in med administratörskonto
 • Gå till Start-knappen
 • Sök i Windows-systemet
 • Välj Kontrollpanelen
 • Välj System och säkerhet
 • Välj BitLocker Drive Encryption
 • Välj Hantera BitLocker
 • Aktivera BitLocker
 • Följ instruktionerna som anges i programmet


AES Crypt

AES Crypt är ett krypteringsprogram som du kan använda i macOS, Linux eller Windows och det är helt gratis och öppen källkod. När du har laddat ner verktyget på din dator, den integreras med menyn så du kommer alltid att ha det till hands för att kryptera alla filer utan några komplikationer. När du laddar ner och installerar den här programvaran och klickar på den högra knappen för valfri fil, ser du att den visas bland alternativen och att du kan lägga till lösenordet. Det är väldigt enkelt att hantera och skapar en ny fil, krypterad med den nyckel du har valt, som du kan använda för vad du behöver.

AES Crypt

För att läsa filer med AES Crypt är operationen densamma som att kryptera eller kryptera: högerklicka på det aktuella dokumentet, menyn med alternativ öppnas och du kan läs den här programvaran. När du väl har valt det anger du lösenordet som filen hade och det är klart att öppna, läsa eller redigera som du vill.

Hur man krypterar filer i Word

Om du har något dokument i Word som du behöver skydda kan du kryptera med någon av ovanstående metoder men du kan också använda Microsoft Word-krypteringsmetod för att skydda filen. När du väl har gjort detta är det bara personen med krypteringsnyckeln eller lösenordet som kan komma åt innehållet i dokumentet och läsa det, så det är särskilt viktigt i privata filer som du inte vill att någon ska se.

För att kryptera ett dokument måste du följa några mycket enkla steg och de skyddar det med ett lösenord:

 • Öppna filen du vill skydda
 • Gå till avsnittet “Arkiv” i det övre vänstra hörnet
 • Öppna information
 • Klicka på “Skydda dokument”
 • Välj alternativet “Kryptera med lösenord”
 • Ange ett lösenord du vill ha
 • Bekräfta det valda lösenordet igen

Encriptar Word

När du har följt dessa steg måste du skriva lösenordet korrekt för att komma åt den här Word-filen. Du kan alltid avskydda filen igen genom att genom att följa samma steg och ta bort lösenordet du angav. Naturligtvis, för att ta bort lösenordet måste du veta det eftersom du måste göra det inifrån.

Sprickande ordkryptering

Det är inte lätt att knäcka skyddet av en Word-fil om du har en av de senaste versionerna av programmet. De flesta knep och applikationer som är avsedda för att spricka kryptering är baserade på gamla versioner men om du har en gammal fil på din dator och vill öppna den nu kan du prova några av dessa knep.

Ett av de enklaste sätten och utan att installera någonting är att infoga filen. Detta är ett trick som inte kommer att tjäna dig i de modernaste versionerna utan i de tidigare versionerna av Microsoft Word 2010 och du behöver inte veta lösenordet för att läsa dokumentet:

 • Gå till Word och öppna ett tomt dokument
 • Klicka på alternativet “Infoga …”
 • Välj ”Objekt”
 • Klicka på “Infoga text från fil …”
 • Sök i det krypterade dokumentet
 • Du accepterar
 • Texten kommer att kopieras till det nya Word-dokumentet

Som vi säger kommer det här tricket att inte tjäna dig i moderna versioner av programmet men i de gamla och du behöver inte installera någonting och det tar bara några sekunder.

Applikationer och program

Det finns också applikationer och program för bryta lösenorden för Office-dokument även om de i allmänhet fungerar utan problem för versioner före Word 2010 och det är mycket mer komplicerat att göra det om du har modern programvara … Vi ger dig tre alternativ som du kan ladda ner gratis om du har problem med en fils lösenord och du vill öppna den för att se vad den innehåller.

Gratis Word- och Excel-lösenordsåterställningsguide

Gratis Word and Excel Password Wizard är en applikation som kan dekryptera alla gamla dokument du har, från versioner av Office 95 till versioner av Office 2003, om du har hittat en hårddisk full av gamla juveler som du vill läsa men inte kom ihåg lösenordet. Det är en gratis applikation som du kan ladda ner till din dator och som fungerar med Word-, Excel- eller Power-Point-dokument med brute force eller ordlistattack. Det är väldigt enkelt att använda och installeras snabbt , så det tar knappast tid att försöka och du tappar ingenting.

Gratis Word- och Excel-lösenord - Encriptar-dokument

Knäck det

Ett annat enkelt (och föråldrat) alternativ är CrackIt! Det är mer grundläggande än det föregående, det har inga komplikationer och kräver ingen installation eftersom det är en bärbar programvara som du bara behöver ladda ner. Liksom den tidigare fungerar den bara med dokument från äldre versioner av Word och det tar bara några sekunder att återställa lösenordet för Microsoft Word 97, 2000 eller 2003-dokument.

Word Password Master

Slutligen kan du prova Word Password Recovery Master. Denna programvara hjälper dig bara om dokumentet du vill dekryptera skapades med en version av Word 2003 eller tidigare, precis som de andra två i den här listan. Du kan radera lösenordet för att läsa filen och det är väldigt enkelt att använda. En av fördelarna med detta program är att det bara tar några sekunder att ta bort krypteringen av en Word-fil och är kompatibel med alla versioner av Windows (inklusive Windows 10) så du har inga problem att installera den.

Word Password Recovery