Fujitsu Logo

Lenovo tar kontroll över Fujitsus datorgren

Fujitsu att separera från sin filial tillägnad datorer. Tidningen Nikkei rapporterar att Lenovo kommer att ta hand om att återställa den här filialen för att förstora sin egen och därmed alltid ha större vikt i datormiljön. Som en påminnelse är Lenovo hittills den ledande säljaren av datorer i världen framför HP och Dell.

Fujitsu-logotyp

Fujitsu och Lenovo diskuterar fortfarande detaljerna och vill nå en överenskommelse i slutet av denna månad. Ett alternativ skulle vara att Fujitsu överför sin PC-design, utvecklings- och tillverkningsverksamhet till ett gemensamt företag under ledning av Lenovo. Ett annat alternativ är att Lenovo köper en majoritetsandel i Fujitsus PC-dotterbolag.

Med ett avtal skulle cirka 2000 Fujitsu-anställda byta arbetsgivare och flytta till Lenovo. När det gäller avtalets ekonomiska villkor har inga uppgifter delats för tillfället.

Under sitt föregående räkenskapsår som slutade i mars sålde Fujitsu 4 miljoner datorer under sitt varumärke FMV. I Japan är den japanska tillverkaren näst efter NEC Lenovo Japan-koncernen, ett joint venture bildat 2011 av Lenovo och NEC. Även om det andra är situationen svår. Fujitsu sålde 15 miljoner datorer per år för några år sedan. Det minskar idag, i en sådan utsträckning att tillverkaren förlorade pengar förra året (cirka 86 miljoner euro).