Monaco Telecom gör en första bedömning av 5G i furstendömet

Monaco Telecom gör en första bedömning av 5G i furstendömet

Monaco Telecom gör en första bedömning av 5G i furstendömet

I juli 2019 slutförde operatören Monaco Telecom, majoritetsägd av grundaren av Free, Xavier Niel, utbyggnaden av sitt 5G-nätverk i furstendömet. Ett år senare börjar 5G gradvis bli en del av sedvänjorna, som myndigheterna i den näst minsta oberoende staten i världen, efter Vatikanen, med ett beräknat område på 2,6 kvadratkilometer informerade på onsdagen. Operatören har alltså angett att alla sina 40 000 abonnenter nu har tillgång, utan extra kostnad, till ett 5G-abonnemang.

Emellertid skulle endast hundra av dem prenumerera på dedikerade erbjudanden, som specificerades i fredags Frédéric Genta, interministeriell delegat för furstendömets digitala övergång, enligt kommentarer från AFP. För de monegaskiska myndigheterna är det inte så mycket ett problem med efterfrågan som tillgänglighet och erbjudanden av smartphones som är kompatibla med den nya generationen mobilteknik. “Sortimentet är mycket begränsat”, säger Martin Peronnet, VD för Monaco Telecom, till AFP.

Ledaren har dock ingen oro för framtiden för 5G on the Rock. ”Vi lanserade inte 5G för att få en avkastning på ett år. Vi är på en teknik som kommer att utvecklas, en mycket viktig kompetensökning: vi har redan gjort stora programuppdateringar, det finns inte en 5G, men flera generationer ”, indikerar han och anger att han förestående ankomst av de första iPhones som är kompatibla med 5G kan redan vara en spelväxlare och få nya användare att prenumerera på dedikerade erbjudanden.

Teknik dedikerad till tillverkare

Speciellt eftersom om 5G skulle göra allmänhetens lycka riktar det sig främst till tillverkare. 5G börjar också “locka några företag”, konstaterade Frédéric Genta förra veckan, med hänvisning till Vizua 3D Entertainment, ett start-up specialiserat på augmented reality, inkuberat i inkubatorn i Monaco Tech. Ditto i transportsektorn, där 5G nu är en integrerad del av passagerarhem och gör det möjligt för resenärer att ansluta till mycket hög mobil hastighet.

“5G är framför allt en revolution för företag, det gör att nya användningar kan distribueras, snabbare utbyggnad av anslutningar, automatisering av fabriker utan att dra kablar överallt”, understryker Martin Peronnet, även om han operatör som ägs av Xavier Niel bedriver en politik för att använda fiber i hela Furstendömet.

Bland de andra användningsfallen med 5G förklarar den senare särskilt att ha utrustat Rocher-brandmännens spaningsdronor med 5G för att öka deras igenkänningskapacitet. “När vi överför bilder i realtid tillåter det en mycket hög volym och flöde som vi inte hade med 4G, och en flytning av bilderna som visas”, förklarar vi på sidan av ledning av Monacos brandkår. Det återstår att se om majonnäs 5G tar snabbt inom monegaskiska företag.

Minns att driftsättningen och installationen av operatörens 5G-nätverk utfördes av den kinesiska jätten Huawei, som idag är ett svart får för många länder, inklusive Frankrike. Om de franska myndigheterna inte har uteslutit Shenzhen-företaget från listan över utrustningstillverkare som är auktoriserade att delta i utbyggnaden av 5G-nät i Frankrike, är det dock föremål för mycket noggrann övervakning och kan mycket väl förlora sitt huvudkontrakt med operatörer som Bouygues Telecom eller SFR, som ännu inte fullständigt har angett sina attackplaner för distribution av deras nya generationens mobilnät.