Nvidia ger liv åt hoppet med sina nya grafikprocessorer

Nvidia ger liv åt hoppet med sina nya grafikprocessorer

Nvidia ger liv åt hoppet med sina nya grafikprocessorer

Nvidia fortsätter att berika sitt utbud av grafikprocessorer dedikerade till videospel. Den amerikanska tillverkaren har just presenterat en ny trio av grafikkort för spel baserat på Ampere-arkitekturen. Denna arkitektur måste göra tekniken för “strålespårning”, denna metod för modellering av ljuset mycket populärare inom videospelens sektor, ännu mer tillgänglig för att anpassa den till en realtidsrytm.

Med den här nya serien, kallad RTX 30, avser Nvidia att erbjuda sina användare dubbelt så mycket prestanda och energieffektivitet som tidigare grafikprocessorer baserat på Turing-arkitekturen. Precis som Turing “generation” GPU: er, är de Ampere-baserade korten i 30-serien utformade för strålspårning, en renderingsteknik som skapar realistiska ljuseffekter.

Förutom strålspårning i realtid erbjuder den här nya GPU-serien också högre AI-bearbetningsprestanda med upp till 238 Tensor-floppar samt avancerat skuggstöd.

Gör strålespårning tillgänglig

“Dagens lansering av Nvidia-processorer i Ampere-arkitekturen är ett stort steg in i framtiden”, säger Nvidias VD Jensen Huang under presentationen av den här nya generationen GPU: er.

”Resultatet av tusentals år av ingenjörsarbete är GeForce RTX 30-serien det största generationshoppet vi någonsin gjort. Nvidia RTX slår samman programmerbar skuggning, strålspårning och AI för att göra det möjligt för utvecklare att skapa helt nya världar. Efter 20 år kommer vi att se tillbaka och inse att spelets framtid började här, säger ledaren också.

Nvidias personal säger att RTX 3090 är världens första GPU som kan spela spel med 60 fps i 8K-upplösning. Den levereras i september och priset är 1499 euro. Under tiden kommer RTX 3080 med 10 GB GDDR6X-minne, 28 miljarder transistorer och kommer att säljas för 699 euro. Jensen Huang tillägger att 3080 är “Nvidias nya flaggskepps-GPU”. Det billigaste kortet är RTX 3070, som säljs för 499 euro.