Spotify Tidal Google Play Music Qobuz Apple Music Deezer

Online-musik som lyssnar från smartphones ökar

Streaming fortsätter att stiga. Vi ser det med siffrorna som kommunicerats av de olika tjänsterna, som Spotify som nu har 40 miljoner betalande abonnenter idag, mot 30 miljoner i mars. På Apple Music-sidan finns det 17 miljoner betalande abonnenter. Tjänsten lanserades för ett år sedan. Tidal och Deezer har tio miljoner betalande abonnenter mellan sig.

Spotify Tidal Google Play Music Qobuz Apple Music DeezerEn studie utförd av International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) undersökte användningen. 55% av de tillfrågade har lyssnat på musik på Internet minst en gång på sin smartphone de senaste sex månaderna. Förra året var siffran 50%, det var en vinst på 5 poäng den här gången.

I detalj säger två tredjedelar av de berörda att de lyssnar på online-musik från sin dator. Det sjunker dock på denna nivå. Att lyssna på smartphones blir mer och mer populärt, särskilt i vissa länder. I Mexiko har till exempel 77% av respondenterna lyssnat på musikströmning på sin smartphone minst en gång under de senaste sex månaderna. I Japan är andelen 39%.

Ett annat resultat av studien: de som lyssnar på musik på sin smartphone har ofta ett abonnemang på en streamingtjänst, där lyssnande ofta är gratis från en dator. Användare föredrar enkelhet på smartphones, varför betalning av formler till i genomsnitt 9,99 € / månad för obegränsad tillgång till tiotals miljoner låtar.