Valp Linux 9.5

Puppy Linux 9.5: Nytt operativsystem för gamla datorer

En av de bästa funktionerna är att varje användargrupp fritt kan ändra den för att ge den ett specifikt syfte. Och även om det finns flera distributioner som är utformade för att fungera på äldre datorer, är en av de mest intressanta vi kan hitta Puppy Linux.

Valp Linux 9.5

Puppy Linux är en lätt distro speciellt utformad för körs på mycket gamla datorer och bärbara datorer som har en gammal processor eller mycket lite RAM. Denna distro, som upptar mindre än 400 megabyte, kännetecknas av att den är extremt snabb, mångsidig och anpassningsbar. Dessutom kommer det med alla typer av användbara verktyg för att kunna arbeta med det i vår dag till dag.

För några timmar sedan har utvecklarna släppt en ny version av denna distribution, Valp Linux 9.5 , som är full av förbättringar för att fortsätta ge våra äldre datorer ett andra visum.

Valp Linux 9.5

Vad är nytt i Puppy Linux 9.5 (Fossapup64 9.5)

Denna nya version av den lätta distro använder nya Ubuntu 20.04 LTS som bassystem, speciellt 64-bitars DEB-versionen. En rad förändringar och justeringar har tillämpats på den här versionen av Ubuntu för att säkerställa att distro fortsätter att upprätthålla samma kvaliteter som den har erbjudit i flera år. Kompileras med Ubuntu 20.04 DEB-paket, det är kompatibelt med samma programvara som denna andra distro. Men det bär också problemen med Canonical distro, som till exempel att inte ha en officiell version för 32 bitar.

Denna nya version 9.5 medför nya Linux-kärnan 5.4.53 , en relativt modern version som garanterar att distro fungerar på alla typer av hårdvara. Dessutom har den en modulär sammanställning. Det betyder att vi snabbt kan ändra kärna, firmware och applikationer på några sekunder.

Fönsterhanteraren som ingår i den här versionen är JWM, eller Joe’s Window Manager. Och några av de program som vi kommer att hitta ingår och som vi kan börja arbeta med från första stund är: Rox-Filer, Hexchat, Palemoon Browser, MPV, Claws Email, Quickpet, Osmo, Abiword och Samba. Naturligtvis har de inte glömt bort de valpspecifika apparna, som Pburn, PuppyPhone, Find’n’run, Take A Gif, Uextract, Packit, Dunst-config, Picom-gtk, Transtray, Janky Bluetooth, Change_kernels, JWMdesk, YASSM, Redshift och SimpleGTKradio.

Ladda ner den senaste versionen

Den nya versionen FossaPup64 av Puppy Linux 9.5 kan laddas ner gratis från följande länk. Härifrån kommer vi att kunna ladda ner en ISO-bild av distro, som vi kan bränna till en CD eller en USB.

Helt enkelt genom att starta datorn från vilket startmedium som helst kommer vi att ha Puppy redo att börja arbeta med den. Utan tvekan en av de bästa lätta Linux-enheterna som ger andra datorer ett nytt liv.