Radeon HD 7990 är officiell: Kortet med flera överskott?

Ingen vapenvila är i sikte mellan Nvidia och AMD. Kampen om första platsen pågår igen med den officiella ankomsten av Radeon HD 7990.

Malta-kortet, aka Radeon HD 7990, har just gjorts officiellt av AMD. Detta är tillverkarens nya toppklass med huven, en bi-GPU-arkitektur som utnyttjar två Tahiti 28 nm-processorer. Vi hittar således 2 x 2048 beräkningsenheter, 2 x 128 TMU-enheter och 2 x 32 ROP-enheter. GDDR5 RAM uppgår till 6 GB GDDR5-minne till slut 3 X 2 GB för att exakt hanteras av två 384-bitars bussar.

Radeon HD 7990

Detta utsläpp av resurser åtföljs av starka energibehov, det första är ovärderligt. Således är odjuret utrustat med två 8-stifts PCI-E-kontakter och har ett galet termiskt kuvert på 675 watt. Logiskt sett är kylsystemet kopplat till en konsert med tre fans som ansvarar för att få frisk luft till en imponerande kylare som täcker en stor del av kretskortet. Observera att det tar plats i fodralet för att rymma dess längd på 30 cm.

AMD lägger alla sina chanser på sin sida med ett paket av samma typ eftersom inte mindre än sju spel erbjuds, nämligen Far Cry 3, Far Cry 3: Blood Dragon, Crysis 3 Hunter Edition, Bioshock: Infinite, Tomb Raider, Hitman Absolution, Sovande hundar och Deus Ex: Human Evolution.

Slutligen, på prissidan, befinner vi oss i den ultrahöga änden med ett pris på cirka 920 euro, dvs. en positionering på nivån för GTX TITAN och 690 från Nvidia.

AMD siktar därför högt, men är det rimligt och motiverat? Det enkla faktumet att Radeon HD 7970 crossfire i sitt eget sortiment finns till 630 euro motiverar frågan.