GandCrab ransomware-distributör arresterad i Vitryssland

Ransomware: 650 miljoner euro sparas tack vare No More Ransom-initiativet

Ransomware: 650 miljoner euro sparas tack vare No More Ransom-initiativet

Under de första fyra åren av Europols “No More Ransom” -initiativ undvek mer än 4 miljoner offer för ransomware-attacker att betala mer än 650 miljoner euro som svar på utpressningsförfrågningar från grupper av internetkriminella.

Först lanserad 2016 med fyra grundande medlemmar, No More Ransom erbjuder gratis dekrypteringsverktyg för ransomware och har vuxit stadigt sedan dess. Idag har den 163 partners inom cybersäkerhet, polis, finansiella tjänster och andra. Tillsammans har de gjort gratis dekrypteringsverktyg tillgängliga för mer än 140 ransomwarefamiljer, nedladdade över 4,2 miljoner gånger.

Stora bidragsgivare till projektet är Emisoft, leverantör av 54 dekrypteringsverktyg för 45 ransomware-familjer; grundare Kaspersky, som tillhandahöll 5 verktyg för 32 ransomware-familjer; och Trend Micro, som tillhandahöll 2 dekrypteringsverktyg för 27 ransongware-familjer. Andra cybersäkerhetsföretag som har deltagit i No More Ransom inkluderar också Avast, Bitdefender, Check Point, ESET och grundare McAfee.

Ett populärt verktyg

No More Ransom finns nu på 36 språk och välkomnar besökare från 188 länder runt om i världen. Majoriteten av besökarna finns i Sydkorea, USA, Brasilien, Ryssland och Indien.

“No More Ransom är en union av alla viktiga partner och brottsbekämpning runt om i världen, och alla är på väg i samma riktning. Eftersom alla gör sitt bidrag till detta hot hittar vi konkreta åtgärder för att bekämpa ransomware som en förebyggande åtgärd ”, förklarar Edvardas Šileris, chef för Europols European Cybercrime Center, intervjuat av ZDNet.

”I slutet av dagen är det inte hur mycket pengar de sparar som betyder något, utan snarare hur många som får tillbaka sina filer gratis. Det är lika viktigt för en förälder att återställa bilderna av sina släktingar som för ett företag att återställa sitt nätverk, tillägger den senare.

Hotet växer

Även om No More Ransom har visat sig vara användbart för offer för ransomware, fortsätter Europol själv att påpeka att förebyggande fortfarande är det bästa sättet att skydda mot attacker. Desto mer nuförtiden, eftersom den ständigt föränderliga naturen hos ransomware innebär att det finns många former av skadlig kod där ute som inte har gratis dekrypteringsverktyg … och kanske inte har en. aldrig.

Europol rekommenderar flera förebyggande åtgärder, till exempel säkerhetskopiering av viktiga filer offline. I händelse av en attack kan de således återställas omedelbart, oavsett om ett dekrypteringsverktyg är tillgängligt eller inte. Organisationen rekommenderar också att användare inte laddar ner program från misstänkta källor eller öppnar e-postbilagor från okända avsändare för att undvika att bli offer för ett nätfiskeattack.

Trots ansträngningarna från No More Ransom och andra cybersäkerhetsinitiativ är ransomware fortfarande mycket effektivt för cyberbrottslingar, som ofta lyckas tjäna hundratusentals – till och med miljoner dollar – i en enda attack. Att använda säkerhetsuppdateringar och korrigeringar på datorer och nätverk kan dock gå långt för att stoppa dessa typer av attacker.

Källa: ZDNet.com