RTEmagicC_Philae_close-up

Rosetta har hittat Philae på Comet Tchouri!

Den farliga landningen av PhilaeKomet 67P / Churyumov-Gerasimenko var ett av de mest intensiva ögonblicken i historien om erövringen av rymden under de senaste 20 åren. Och ändå åtföljdes denna bedrift inte av någon bild av den lilla landaren på kometens yta, som i värsta fall kunde ha drivit fram några långsökta teorier (för vissa har människan aldrig varit på månen, sätt sedan en maskin på en komet som lanserades i full fart, tro det …). Kommunikationsproblem mellan landaren och Rosetta hjälpte inte saker och ting och Philae verkade ha gått vilse i höstacken Tchouri efter flera upprepningar på kometytan.

f71171dfb0_Philae_found

Vi förstår bättre varför Philae inte effektivt kunde ladda sina integrerade solpaneler; © Esa, Rosetta, MPS för OSIRIS Team MPS, UPD, LAM, IAA, SSO, INTA, UPM, DASP, IDA, NavCam – CC BY-SA IGO 3.0

En glad överraskning, den “forskning” som lanserades sedan mars 2016 avESA att försöka hitta Philae i den enorma massan av fotografier av Rosetta slutade med att betala: Europeiska rymdorganisationen publicerade verkligen igår ett fotografi av Philae-roboten fast i en spricka på kometytan. Fotografiet togs den 2 september och vi kan tydligt se formen på Philae, äntligen placerad på samma plats som ESA-ingenjörer hade planerat. Philae-området hade redan varit “under övervakning” i flera månader, men bilderna som återhämtade gjorde det inte möjligt för oss att vara helt säkra på att det verkligen var landaren.

RTEmagicC_Philae_close-up

En ännu större bild och beskrivning av landarens komponenter; © Esa, Rosetta, MPS för OSIRIS Team MPS, UPD, LAM, IAA, SSO, INTA, UPM, DASP, IDA, NavCam – CC BY-SA IGO 3.0

Jean-Yves Le Gall, president för Cnes, är mycket nöjd med denna återförening: ” Rosetta-uppdraget ser återigen ut som ett epos: vem kunde ha förutsagt att Philae, européernas favoritrobot, återigen skulle pratas om, även när hans kommunikationsmedel hade skurits. Det är för Cnes och de franska forskarna en verklig stolthet, eftersom det är den exakta plats som våra forskare och ingenjörer hade förutsagt, och där Lam hade upptäckt en lysande plats. ”

Naturligtvis kommer Philae aldrig att ge det minsta tecknet på livet igen, men dess läge på Tchouri gör att den här tiden helt kan visualisera ESA: s prestation.