HTTPS

Säkerhet: en av två webbplatser använder HTTPS

Fler och fler webbplatser använder HTTPS för bättre säkerhet. Enligt Mozilla-data via sin Firefox-webbläsare är en av två webbplatser (50%) nu HTTPS.

HTTPS

Stadgan, som finns här, visar utvecklingen under de senaste 12 månaderna. Milstolpen på 40% nåddes i januari 2016, medan milstolpen på 45% uppnåddes i juni förra året. Om vi ​​håller fast vid den aktuella utvecklingen är vinsten 5% var sjätte månad. 100% av webbplatserna kan därför byta till HTTPS inom fem år, nämligen 2022.

Hur förklarar du denna vinst de senaste terminerna, då utvecklingen var mycket mindre viktig tidigare? Detta kan särskilt förklaras med ankomsten av Let’s Encrypt, som erbjuder webbplatser ett gratis certifikat för att byta till HTTPS. Kostnaden kan vara betydande för andra leverantörer, vilket kan tvinga vissa webbplatser att ta steget.

Som en påminnelse gör en HTTPS-webbplats det möjligt att säkra data under transport (inklusive lösenord). Dessutom garanteras internetanvändaren att vara på en sida som erbjuds på samma sätt som den webbplats där han befinner sig och inte på en sida som modifierats av en hackare i ett försök att stjäla information eller distribuera skadlig kod.