Commission Europeenne 600x399

Slut på roaming i Europa: kommissionen föreslår regler för att förhindra missbruk

Från juni 2017 kommer européerna att kunna andas med återtagandet av roamingavgifter i Europeiska unionen. Detta tillkännagivande är inte nytt, det har vi vetat ett tag nu. Men idag har Europeiska kommissionen beslutat att lägga fram förslag för att fastställa fasta regler för att förhindra missbruk.

Europeiska kommissionen

Syftet är till exempel att förhindra att en person köper ett SIM-kort i ett land med låga priser för att använda sin smartphone året runt i ett annat land. Eller att en konsument inte använder en mycket större datamängd när han är utomlands än i det land där han har tagit ut sitt paket. “Sådana situationer kan ha en negativ inverkan på inhemska priser och i slutändan på alla konsumenter”, anser kommissionen i sitt pressmeddelande.

Bland förslagen finns det en som tillåter en operatör att införa ytterligare avgifter för alla kunder som använder nätverket i ett annat land efter tre månader (90 dagar). När det gäller Internet och datamängden skulle konsumenterna ha rätt till ett visst belopp per månad. Ändå kan operatörer som vill erbjuda mer än det fastställda genomsnittet göra det om förslagen godkänns (senast den 15 december).

Bland de möjliga avgifterna föreslår kommissionen fyra cent per minut för samtal efter 90 dagar, en cent per SMS och 0,85 procent per MB data för Internet.