Presse-citron

Smartphones För 2 år sedan skulle Apple överväga en lösning mot telefonskräp för iPhone. Apple arbetade också med en funktion mot skräppost.

För några dagar sedan lyfte Google slöjan på sina två nya avancerade smartphones, Pixel 3 och Pixel 3 XL.

Och om dessa två modeller uppenbarligen presenterar hårdvaruutveckling jämfört med versionerna förra året, är det särskilt genom mjukvarulaget som Mountain View-företaget pratar om det.

Bland de programinnovationer som presenteras med Pixel 3 och Pixel 3 XL finns funktionen Screen Call. I huvudsak filtrerar detta samtal och använder en robot för att fråga (i stället för användaren) ett okänt nummer vem det är och vad orsaken till samtalet är. Svaret skickas till användaren. Och om det visar sig vara telefonskräp kan användaren hoppa över samtalet och rapportera det.

Apple patent mot skräppostsamtal

Apple har inte en liknande lösning på iPhone. Men Cupertino-företaget kan också arbeta med en funktion mot skräppost.

Enligt vår kollega The Verge föreslår det åtminstone ett patent som nyligen lämnats in av Apple. Tekniken som beskrivs i detta patent skulle analysera teknisk information om ett inkommande samtal för att avgöra om det kan vara spam eller inte. Om det är troligt att det är skräppost kan smarttelefonen visa en varning för användaren.

Det är inte lika snyggt som det som erbjuds av Google på Pixel-smartphones. Men eftersom skräppostsamtal blir allt oftare skulle en sådan funktion vara välkommen på iOS.

Men naturligtvis bör allt detta tas sparsamt. Företag som Apple lämnar in många patent, men inte alla använder dem.