Presse-citron

Smartphones4 veckor sedan Samsung Galaxy Note 20 Ultra recension: riktigt premium? Efter mer än tre veckors test av Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Är det värt € 1 309? Är det en verklig förbättring av Not 10+? Upptäck våra …

I slutet av varje sommar återvänder Samsung med det nya flaggskeppet i sitt Note-sortiment, i år kallat Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Släppt tillsammans med en mycket mindre intressant modell (Note 20-testet kommer efter den här), det tar de flesta styrkorna hos en S20 Ultra som jag verkligen gillade, men behåller också några av sina brister.

Långt erkänt som den perfekta smarttelefonen för produktivitet med sin penna, lägger Samsung till en motsatt placering med en verklig inriktning mot spel och integrationen av Microsoft xCloud. Känslig punkt, priset stiger kraftigt jämfört med sin föregångare, Not 10+, från 1 109 € till 1 309 €.

Vi har därför rätt att förvänta oss en perfekt smartphone i de flesta aspekter, och om Samsung lyckas uppfylla avtalet på vissa punkter är detta inte fallet för andra. Vad är den här nya modellen värd? Kolla in min recension efter tre veckors användning av Samsung Galaxy Note 20 Ultra.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra test och videorecension

Detta Note 20 Ultra-test har rätt till sina videor Ta det / Lämna det. Det är därför inte en, utan två videor som jag erbjuder för Note 20 Ultra, en fokuserar på dess styrkor, den andra på dess svagheter. Om du gillar konceptet, tveka inte att prenumerera på kanalen och dela din åsikt om denna Note 20 Ultra i kommentarerna. För den fullständiga recensionen av Not 20 Ultra, det är under videorna.

Prenumerera på kanalen

Design & hårdvara

Samsung väntades ivrigt efter de tekniska egenskaperna hos sin Note 20 Ultra. När det gäller S20-talet har företaget än en gång valt en hemlagad SoC, Exynos 990 för den europeiska marknaden. Tillsammans med dess 12 GB RAM är det omöjligt att misslyckas. Exynos-chipet är dock mindre kraftfullt än det som valts i den amerikanska versionen (Snapdragon 865+), och Note 20 Ultra är långsammare än OnePlus 8 Pro, som körs (endast) tack vare 8 GB RAM-minne och Snapdragon 865 .

Dagligen kommer du inte att känna någon skillnad, dessa processorer är alla lika kraftfulla. Krafthungande spel är flytande och navigering lider inte av några avmattningar. Det är särskilt autonomin som betalar för valet av chipet, och Note 20 Ultra har tenderat att värmas upp något i vissa situationer.

För den dyraste (icke-vikbara) smarttelefonen i det nuvarande sortimentet erbjuder Samsung 256 GB utbyggbart lagringsutrymme tack vare microSD-kortplatsen. Denna kortplats kan också användas för att rymma en andra NanoSIM, och Note 20 Ultra är kompatibel med eSIM-erbjudanden. För att slutföra i nätverket är det 5G, WiFi 6 och Bluetooth 5 kompatibelt.

När det gäller ljud finns det ingen jackport, dubbelhögtalaren är utmärkt och AKG-signerade hörlurar levereras i lådan i denna Note 20 Ultra. Men den främsta fördelen med Note 20 Ultra är dess skärm.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra-skärm

Den (jätte) skärmen på Note 20 Ultra

Denna gigantiska 6,9-tums AMOLED-panel är den bästa på marknaden idag. Färgerna är mycket trogen, och du kan justera dem i inställningarna. Den böjda ger Note 20 Ultra en ännu mer premiumkänsla, och 120Hz uppdateringsfrekvens är närvarande. Även om panelen stöder QHD + kommer du inte att kunna para ihop den med 120 Hz. Detta är en begränsning av Samsung-programvaran för att spara batteritid, men det är synd att inte lämna valet. Så du har valet mellan FHD + / 120 Hz och QHD + / 60 Hz.

På den här panelen erbjuder Samsung för första gången en adaptiv uppdateringsfrekvens. Det är programvaran som därför växlar mellan uppdateringshastigheter, beroende på din användning. Du navigerar genom menyerna, 120 Hz är aktiverad, du läser en artikel i svartvitt, den kan sjunka till 11 Hz. Du tittar på en film, den ändras osv. Återigen möjliggör detta batteribesparingar. Nämn mycket bra för ljusstyrkan, Note 20 Ultra är läsbar även i direkt solljus.

Om du gillar massiva smartphones kommer den här Note 20 Ultra att vara din grej. Det är också väldigt tungt (över 200 gram), och Samsung har tagit hand om att applicera en borstad konsistens på baksidan. Å ena sidan är det mycket behagligt att ta på, å andra sidan förhindrar det fingeravtryck, det är en bra punkt. S Pen byter plats (och färg), passerar på vänster sida och drar nytta av samma nyans som Note 20 Ultra, vilket inte var fallet i Not 10. Bronsfärgen, som j fick ut Galaxy Note 20 Ultra för detta test, är mycket framgångsrik och förstärker den exklusiva känslan.

Böjd not 20 Ultra

Den böjda tunnaren (lite) smarttelefonen © Presse-citron.net

Jag är inte ett fan av fotomodulblocket på baksidan. Även om det visuellt kan se premium ut, är det faktiskt alldeles för tjockt. Det lägger till en känsla av tjocklek till Note 20 Ultra, och du kan inte använda pennan när du placerar din smartphone på ett bord på grund av detta block för obalanserat.

För att avsluta denna design- och hårdvarudel erbjuder Samsung en mycket övertygande Note 20 Ultra. Det verkliga problemet är detta Exynos-chip, vilket gör Note 20 Ultra mindre intressant än den amerikanska versionen.

OneUI och S Pen, en lyckad kombination

Om du är van vid Lemon Squeezer behöver du inte mer presentera dig för OneUI. Samsung-överlägget är en av de roligaste på Android, och det ger en bra balans mellan enkelhet och möjligheten till anpassningar. Den är också främst utformad för stora skärmar och även om den här Note 20 Ultra är massiv är den väldigt lätt att navigera med en hand.

Vad som är intressant är de nya funktionerna i S Pen. Den här nya versionen är redan mycket mer lyhörd, och latensen är mycket lägre än vad jag hade sett på Not 10+. Skrivkänslan är där, och jag hittar lyhördheten som jag gillar på min iPad Pro. Air Actions, de rörelser som du kan koppla ihop med handlingar, är enkla marknadsföringsgimmicks. Förutom att jag tar bilder och presenterar bilder ser jag inget intresse för det.

SPen

S Penns latens dividerat med 4 © Presse-citron

Min största programvaruöverraskning var den nya versionen av Samsung Notes. I mitt arbete får jag regelbundet PDF-filer för att fylla i och / eller underteckna. Det är svårt varje gång att ha rätt app på rätt enhet. Under mitt Note 20 Ultra-test hade jag nöjet att få e-postmeddelanden, öppna PDF-filen med Samsung Notes och använda pennan för resten. Dessa typer av små tillägg kan spara mycket tid varje dag.

Galaxy Note20 Ultra 256 GB till bästa pris Baspris: 1309 €

Se fler erbjudanden

Foto: en S20 Ultra med ett litet undantag

Mycket få överraskningar på denna Note 20 Ultra för fotodelen, och det bekräftades under mitt test. På baksidan finns tre moduler, med en huvudsensor på 108 Mpx, en ultravidvinkel på 12 Mpx och en X5 optisk zoom på 12 Mpx. Nyheten är ankomsten av ett laserfokus, vilket är mycket effektivt som du kan se i videorna.

Samsung tillverkar Samsung, med foton som erbjuder mycket levande färger, vilket är trevligt att se, men som missnöjer purister. Huvudsensorn på 108 MP tar utmärkta bilder. Som standard är bilderna 12 Mpx och använder pixelbinning. Denna teknik gör det möjligt att bättre fånga ljuset och på den här sensorn är Galaxy Note 20 Ultra ett riktigt steg framåt jämfört med Not 10. De 108 Mpx-bilderna är väldefinierade, men jag valde att stanna i 12 Mpx-läget är skillnaden inte uppenbar i den användning som jag har, jag föredrog att vinna i lagring, de 108 Mpx-bilderna var mycket stora (räkna cirka 30 MB per foto).

Not 20 Ultra-fotosensor

Fotoblocken © Presse-citron.net

Vidvinkelsensorn är också utmärkt, även om distorsion förekommer. Zoomen är imponerande i X5, fungerar bra i X10 och blir en gadget efter X30. Det är en verklig besvikelse att Samsung inte har integrerat x100-zoom (sensorerna skiljer sig åt) på S20 Ultra, men S-serien är dedikerad till fotografering, varumärket vill verkligen hålla det differentierande punkter med denna anmärkning 20 Ultra. Porträttläget och den främre sensorn är också utmärkta.

Ultra vidvinkel

Ultra vidvinkel

Huvudsensor

Huvudsensor

Zooma x5

Zooma x5

Zooma x50

Zooma x50

Nattläget är också utmärkt på huvudsensorn, mindre i ultra vidvinkel. Under min semester hade jag den här Note 20 Ultra och Pixel 4a tillgängliga. Efter att ha testat Pixel 4a: s Astrofotografiläge är det svårt att inte tro att vi kan förvänta oss mer från nattläget på Note 20 Ultra, speciellt till denna prispunkt.

Nattläge

Nattläge © Presse-citron

Som på S20 Ultra bekräftade detta test av Not 20 Ultra i flera veckor för mig allt det bra som jag tänkte på videodelen hos Samsung. Om Note 20 Ultra kan skjuta i 8K, använde jag 4K dagligen, men också slow motion och super slow motion. På alla dessa punkter går det helt bra, och jag behövde aldrig ta ut min A7 III för att ta semestervideor.

För att sammanfatta fotodelen av detta Samsung Galaxy Note 20 Ultra-test är det en av de bästa på marknaden utan att vara kungen.

Autonomi för Note 20 Ultra: den kalla duschen

Vi kommer till DEN stora svarta fläcken i detta test. Från ett flaggskepp förväntar jag mig prestanda, gedigen mjukvaruupplevelse och mycket vackra foton. För dessa tre punkter går Note 20 Ultra perfekt. Men jag förväntar mig också att autonomi kommer att matcha, och de här veckorna har varit särskilt nedslående.

Om min skärmtid har förbättrats under dagarna har jag aldrig hållit mer än 21 timmar i klassisk användning med denna Note 20 Ultra. Det är helt enkelt en av de värsta smartphones som jag har haft i mina händer när det gäller autonomi i denna prisgrupp. Min sista besvikelse på denna punkt var Pixel 4. Om du har mycket lätt användning kommer det att klara hela dagen, vilket jag en gång gjorde.

Galaxy note 20

© Citronpressare

Denna lilla autonomi förklaras, enligt min mening, på två val av Samsung. Den första är Exynos-chipet, vilket är mindre optimerat än Qualcomm, vilket var fallet med S20 Ultra. Den andra är batteriets storlek, 4500 mAh jämfört med 5 000 mAh för S20 Ultra. Närvaron av S Pen bör leda till en minskning av utrymmet.

När en smartphone är lätt i autonomi kan den kompenseras med en mycket snabb laddning. Om Note 20 Ultra teoretiskt är kompatibel med 45W-laddning medföljer en 25W-laddare i lådan. Mycket lätt för en såld smartphone, jag påminner er om, 1 309 €.

Det är uppenbarligen kompatibelt med trådlös laddning och omvänd laddning, men autonomi är fortfarande en svag punkt i Note 20 Ultra.

Min åsikt om Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Galaxy Note20 Ultra 256 GB till bästa pris Baspris: 1309 €

Se fler erbjudanden

Denna Not 20 Ultra-recension är ganska frustrerande. I bruk är det en fantastisk smartphone. Skärmen, S Pen och OneUI gör upplevelsen utmärkt dagligen, foto / videodelen är utmärkt, men autonomi är ett riktigt drag. Priset är också ett, och om pennan inte är nödvändig för dig, rekommenderar jag att du vänder dig till en S20 + eller en S20 Ultra som nu är billigare än när de släpptes.

Det är också svårt att hitta punkter som motiverar den kolossala prisskillnaden mellan Samsung Galaxy Note 20 Ultra, en OnePlus 8 Pro eller en Oppo Find X2 Pro i synnerhet. Vi känner till Samsungs tendens att snabbt sänka priserna på sina modeller, och vissa kampanjer kan snabbt komma att sänka priset på Note 20 Ultra. Om du är intresserad, ha tålamod.

Om du kommer från en tidigare anteckning finns det inget bättre i detta segment än Note 20 Ultra. Jämfört med mitt Note 10 och Note 10+ test för ett år sedan är Note 20 Ultra mycket bättre på alla punkter (design, specifikationer, foto, penna), förutom batteritid.

Samsung Galaxy Note20 Ultra

1309 € Samsung Galaxy Note 20 Ultra recension

Pris-prestanda-förhållande

7.0 / 10

Vi älskar

  • Skärmkvalitet
  • Pennan som förbättras
  • OneUI
  • Bilden

Vi gillar mindre

  • Fotoblocken är för tjock
  • Exynos vs Snapdragon
  • Otillräcklig autonomi
  • Priset