Spotify testar en röstassistent i sin app, perfekt för den förmodade anslutna högtalaren

Spotify kan äntligen göra vinster 2017

Spotify är den bästa musikstreamingtjänsten när det gäller användare. De är mer än 100 miljoner, inklusive 40 miljoner med en betald prenumeration. Men Spotify har haft ett problem från början: det förlorar pengar. Detta förklaras av stödmottagarna. Tjänsten måste betala skivbolagen för att få sända musiken och kostnaden är betydande, eftersom man vet att prenumerationen är 9,99 € och att det kostnadsfria erbjudandet med reklam ger lite.

Spotify-logotyp

Men 2017 kunde äntligen markera de första vinsterna. “Hittills tror jag att vi bara hade tillväxt i åtanke” Par-Jorgen Parson, Spotify-styrelseledamot och partner i riskkapitalföretaget Northzone, berättade för Reuters. “Kanske kommer lönsamhet också att bli en prioritet”. Han tror att fördelarna börjar visa sig redan nästa år.

Idag har Spotify en värdering som överstiger 8 miljarder dollar. År 2015 uppgick rörelseresultatet till 184,5 miljoner euro. Det var 165,1 miljoner 2014. Andra streamingtjänster förlorar eller tjänar inte pengar. Vi kan citera fallet med Deezer och Tidal.

Att göra vinst kan också vara en positiv punkt för marknaderna. Spotify är hittills inte noterat på börsen, men streamingtjänsten planerar att göra det. Introduktionen kunde göras 2017 enligt flera rykten om korridorer.