Facebook Reperer Fausse Information

Studenter skapar tillägg för att upptäcka falska nyheter på internet

En grupp på fyra studenter utnyttjade en hackathon för att skapa en förlängning för att upptäcka falska nyheter på Internet och varna internetanvändaren i realtid. Tillägget heter Open Mind (som kan översättas som “open mind” på franska).

Facebook upptäcker falsk information

Tillägget, som bara fungerar med Google Chrome för tillfället, visar en varning i webbläsaren när en sida med falsk information upptäcks. Tillägget går faktiskt ännu längre eftersom det varnar användaren om de är på en partisk artikel. Vi kan tänka oss ett media som är inriktat på vänster som utnyttjar en artikel för att ta itu med till exempel en högerpolitiker. Tillägget kommer sedan att erbjuda användaren att läsa en liknande artikel om samma ämne, skriven av ett annat media (vilket kommer att vara mer neutralt).

Michael Lopez-Brau, Stefan Uddenberg, Alex Cui och Jeff An, de fyra studenterna bakom tillbyggnaden, vann den utmaning som lanserades av Yale University Poynter Journalism Fellowship, som krävde en lösning för att motverka fenomenet falska nyheter. De kommer att träffa medlemmar av den amerikanska kongressen nästa vår för att presentera Open Mind. Som en påminnelse är USA övertygat om att Donald Trump delvis valdes tack vare falsk information som sprids under valkampanjen om Hillary Clinton.

För sin del arbetar Facebook på ett liknande system och berättade för Associated Press att det är intresserat av att utöka studenterna. Det sociala nätverket vill chatta med dem, eventuellt för att förbättra sitt eget system.