Ifixit Surface Laptop 600x314

Surface Laptop: du måste förstöra den för att helt enkelt … öppna den

Platsen jag fixar det har precis lagt en fin nollpunkt, en mästerlig bubbla med betyget “reparationsbarhet” för det sista Ytbärbar dator; uppbyggande poäng om det finns en, och ändå läser vi “testet”, säger vi för oss själva att det är dags att sätta negativa poäng. Eftersom Surface Laptop inte kan öppnas … utan att förstöras helt! Den del av Alcantara som täcker aluminium kan faktiskt bara tas bort med stora slag av skäret, och arrangemanget av komponenterna inuti det tunna fodralet visar att Microsoft överväger inte ens reparation.

Ifixit Surface Laptop 600x314

Det finns verkligen engångsdelar av plast, skyddsplattor som åter går sönder vid minsta skruv, RAM och SSD lödda, och för att fylla på det, det interna batteriet, den komponent som har mer “chans” att bytas ut efter ett tag är den minst tillgängliga av alla komponenter i denna Surface Laptop! Med andra ord, och här är det ingen överdrift att säga det, Surface Laptop är bra för soptipparen med minsta oro.

Ifixit Surface Laptop Zero 453x450

iFixit gillar inte riktigt denna vision av en engångsdator och långt ifrån någon ekologisk hänsyn; den slutliga domen är svår: ” Surface Laptop är inte en bärbar dator. Det är en monstrositet full av lim. Den innehåller inte något modifierbart eller hållbart, och det kan bokstavligen inte öppnas utan att förstöras.

iFixit ansåg nyligen att användningen av skruvar Pentalobe i MacBook Apple gjorde reparationen av dessa maskiner för komplicerad (i själva verket allt du behöver är en lämplig skruvmejsel, Apple-maskiner har alltid kunnat demonteras utan att iFixit går sönder). Det räcker med att säga att Microsoft dammar bort tanken på en maskin som inte kan repareras här … och samtidigt relativiserar den ibland virulenta kritiken mot vissa maskiner.