3d-sound-one-test-1

[Test] 3D Sound One-hörlurar: rumsligt ljud, ja, men “bra” ljud?

De allra flesta headset konkurrerar främst med två kriterier, portabilitet / storlek för hörlurar i hörlurar och ljudkvalitet för headset med öronsnäckor. cirkulär, vilket inte hindrar vissa modeller av intras från att erbjuda utmärkt ljudåtergivning och omvänt att modeller av hörlurar med öronkåpor blir extremt bekväma. Men det finns också en tredje kategori hjälmar, vars något specifika specifikationer främst riktar sig till vissa typer av användare. De 3D Sound One av 3D ljudlaboratorier är utan tvekan en del av denna grupp lite ifrån varandra med sin teknik för spatialisering innovativt ljud, som gör anspråk på att placera lyssnaren mitt i extremt realistiska virtuella ljudkällor. Är upplevelsen värt det (höga) priset? Och hur är det med ljudåtergivningen?

3d-ljud-ett-test-1

Lite av en mastoc-aspekt …

3D Sound One-hörlurarna ser inte riktigt ut som en fjädervikt: ändå med bara 270 gram på skalan, och trots ett något mastoc-utseende (även om finishen är mycket korrekt), gör det inte del av tungvikter. Ytan är i allmänhet väldigt korrekt, och metallringarna ger ett bra intryck av soliditet, precis som gångjärnen som gör att hörlurarna kan placera sig väl på öronstiftet … och böja för att passa in i liten väska tillhandahålls (även av god kvalitet). 3 kablar följer med enheten, en mini-USB för laddning (eftersom det finns mycket elektronik ombord för 3D-ljudbehandling) och två 1,2 meter mini-jack-kablar den ena är utrustad med en volymkontroll som också innehåller en mikrofon (för smarttelefonanvändare därför …).

3d-ljud-ett-test-3

… men verklig komfort vid användning

Trots dess imponerande dimensioner har3D Sound One är extremt bekväm att bära, och genererar inte de “paviljong” -smärtor som vi ser med många hjälmar av denna typ. Av alla hjälmar jag har provat de senaste månaderna har de till och med visat sig vara de roligaste att använda överlägset. Andra människor runt mig har kommit till samma slutsatser: 3D Sound One är ett headset som kan glömmas bort när det är väl placerat runt dina öron; “greppet” är mjukt och fast samtidigt, och vi kan bara hälsa här det mycket bra arbetet börja Fransk kvinna som från sin andra hjälm lyckas hitta rätt balans, något som många välkända märken och med mycket mer erfarenhet fortfarande kämpar för att uppnå.

3d-ljud-ett-test-5

3d-ljud-ett-test-4

Banbrytande teknik och positionssensorer

Före användning måste 3D Sound One-hörlurarna vara i gott skick. Om den lilla dioden blinkar grönt när du trycker på strömbrytaren, är allt bra, annars måste vi komma ihåg att ladda via den medföljande mini-USB-kabeln (för 18 timmars autonomi tillkännagavs, vilket vi verkar rättvist nog …). Även om det är direkt möjligt att använda 3D Sound One utan dess länkade applikation, är det ändå nödvändigt att dra full nytta av effekterna av spatialisering ljud. Detta är verkligen ansökan 3D-ljudspelare (iOS) vilket möjliggör BT-parning av headsetet (vi kan inte “se” det i Bluetooth-inställningarna på iPhone); Bluetooth används inte här för att sända musik utan för att tillhandahålla positioneringsinformation för huvudet som hämtats av de 9 sensorerna på 3D Sound One. Det är dessa sensorer som gör att lyssnaren kan placeras mitt i ett riktigt virtuellt ljudfält: när du vrider huvudet åt höger när du lyssnar på en konsert i 5.1, så verkar alltid konsertljudet komma från från samma plats, som om ljudkällan var väl placerad i det “riktiga” rummet framför dig. Exempel på ljud rumslig kan laddas ner från appen, och det är också möjligt att återställa länkar eller filer från vår molnbackup (Dropbox till exempel).

3d-ljud-ett-test-2

Utmärkt ljudfördjupning …

Lyssnar, 3D Sound One är lite av ett schizofrens djur: “3D” -effekten är desto mer imponerande eftersom ljudet som återges i sig själv saknar precision. Låt oss komma direkt till de goda nyheterna: Sound One erbjuder en rendering rumslig (eller surround) spektakulär, så länge som källan spelas in i flerkanalig (Binaural, 5.1, 7.1 eller annat); viskningen av röster i örat eller dörren som slår till vänster får dig att hoppa och tro att det verkligen finns någon annan i rummet. Om allt beror på kvaliteten på källorna måste det naturligtvis erkännas att innovationen i Sound One inte är domänen för gadgeten. Efter några veckors nästan dagligt bruk är det svårt att återvända till “ljudkällor” och allt blir lite mer intetsägande. Inte överraskande kommer vi starkt att rekommendera detta headset till videospelentusiaster eller fans av virtual reality-headset (Oculus eller Vive VR), områden för vilka det verkar ha designats ursprungligen.

3d-ljud-ett-test-6

… för en rendering som ibland saknar precision

Tyvärr, och trots dess två 40 mm neodymium högtalare (frekvenser mellan 20 Hz och 20 kHz), 3D-rendering och rumslig motsvarar inte själva ljudåtergivningen (eller i ljudfidelitet), vilket visar sig vara exakt och som lite “dämpat”, vilket känns väldigt starkt när man lyssnar på Gravity-soundtracket eller bouillabaisse-effekten ljudet dyker upp ganska snabbt när synth-lagren spelar tillsammans. Så det är säkert att man är som “närvarande” fysiskt mitt i ljudflödet, men detta ljudflöde i sig är inte undantaget från all skam. Om rösterna fortfarande är detaljerade bör de inte stiga för mycket i diskanten. När det gäller mycket seriös bas undviker vi inte en liten surrande effekt. Gör inget misstag: 3D Sound One är en innovativ hörlur på många sätt, men dess innovation är inte en som kommer att tillfredsställa mycket krävande ljudfiler eller till och med amatörer som är lite upplysta om “ljud eller musikalisk kvalitet”. Men för dem som vill ha nedsänkning framför allt, känn det spännande intrycket att vara mitt i filmens huvudpersoner, spelet eller konserten tack vare den enda magin i denna extremt exakta “ljudgeolokalisering”, då Sound One utan tvekan har ingen lika idag (åtminstone i denna prisklass). Det kommer att noteras trots allt, och det är synd att hörlurar är inte kompatibla med Dolby® Digital Plus (AC3 / E-AC3), DTS® och DTS-HD® codecs, vilket fortfarande är lite olyckligt för att titta på filmer (5.1 eller 7.1 ljudspår kommer dock inte att vara ett problem).

3d-ljud-ett-test

Slutsats: ett headset för VR och spel, inte för audiofiler

3D ljudlaboratorier har lyckats med sitt spel att erbjuda hörlurar som fördjupar lyssnaren i ett konsekvent och nästan verkligt ljudflöde. Med bra flerkanaliga källor kan auditionsekvensen till och med bli spännande (live konserter, rhaaaaaa…). Med sådan innovation i handen är det synd att notera att ljudåtergivningens trohet fortfarande förtjänar lite arbete. Det är inte heller en katastrof, men på nästan 300 euro hade vi rätt att vilja ha något lite mer framgångsrikt. 3D Sound One-hörlurarna är därför verkligen värda pengarna (och dess pris) om och bara om kvaliteten och nivån på “nedsänkning” är användarens huvudsakliga motiv; annars är intresset mycket mer tveksamt. Fortfarande lite ansträngning så …

3D Sound One-hörlurarna finns på Amazon för 223 euro

Observera att om du vill fortsätta använda hörlurarna Sennheiser (eller något annat märke), 3D Sound One-modul låter dig få samma ljudeffekter för bara 99 euro.

3D-ljud-en-modul-hörlurar-2-5746edf5da5db