Zoom-stylized

[Test] Asus Zenfone Zoom: Intel-processor, 3X optisk zoom, men blandad prestanda

De Asus Zenfone Zoom är en av få smartphones på marknaden utrustade med ett chip Intel (vilket kommer att bli ännu sällsynta i framtiden med tanke på att Intel just har distanserat sig från mobilsektorn), vilket redan skulle vara tillräckligt på papper för att göra det “intressant”; men Zenfone vill också spela på banan foton med hans 3X optisk zoom, dess sensor Panasonic SmartFSI och hans laser autofokus; a priori har därför Asus nya juvel många tillgångar för att vara ett måste; tyvärr för den taiwanesiska tillverkaren ligger den faktiska prestandan inte alltid på det tekniska bladet; förklaringar:

En stor “tvåhänt” smartphone

Zenfone är en av de “stora” smartphones med sin 5,5 tums IPS Full HD 1920p-panel; motoriserad av en 2,33 GHz fyrkärniga Intel Atom Z3580 och en PowerVR G6430 GPU, stöds av 4 GB RAM, det senaste tillskottet till Asus lovar att inte svika det. Innan vi ens får vilddjuret, måste vi redan tämja det rörligt i handen; för en gångs skull bör vi lägga “hand” i plural, för Zenfone Zoom hanteras framför allt med sina två tassar, såvida den inte är utrustad med riktiga vispar som fingrar!

Zoom-stiliserad

Tjock, ganska tung (185 gram), kommer Zenfone inte att fly dig lätt, men vi befinner oss nästan aldrig försöker hantera den med en hand. det måste sägas att de vertikala skärmkanterna är riktigt tjocka (0,6 mm på vardera sidan, dvs ytterligare 1,2 cm över hela bredden), vilket inte gör det enkelt att greppa med en enda handboja (och din tjänare gör det har inte heller en basketspelares händer.) … Om denna massiva aspekt inte är den mest bekväma, har den fortfarande fördelen att inte låta rädsla den minsta repan. Zenfone ger ett gediget intryck av … soliditet.

Asus Zenfone Zooma foto

Zenfone Zoom är omgiven av ett metallband med den vackraste effekten

En skärm som inte gillar solen

Vid tändning märker vi inte mycket i början, och detta i termens första mening: verkligen i direkt solljus saknar Zenfone-skärmen så mycket ljusstyrka att det är omöjligt att se någonting, särskilt eftersom reflektionen på den här skärmen fungerar som en riktig spegel. Vi kan justera belysningen på panelen efteråt, ingenting hjälper, och skillnaden här är grym med skärmen på Galaxy S7 Edge som under samma förhållanden förblev perfekt läsbara. Denna verkliga fel är särskilt märkbar när man vill ta bilder utomhus; mycket ofta kommer vi att fotografera blinda utan att verkligen se vad som händer på smarttelefonens kontrollskärm. Under förhållanden med medium ljus är det redan mycket mer acceptabelt, utan att göra skärmen ljusare: färgerna saknar ibland trohet (konstiga gröna) och kontrasten är långt ifrån slående; för en telefon är det ändå synd att skärmen inte har fått mer uppmärksamhet. I vilket fall som helst, om du använder din smartphone främst utomhus, är Zenfone Zoom helt klart inte något för dig. Om bildskärmsdelen inte är Zenfones starka punkt har ljudåtergivningen av dess högtalare glatt överraskat oss: ljudet förblir klart och mättar lite (förutom när volymen höjs för mycket) men designarna av Asus var tvungen att tänka på något annat när de bestämde sig för att placera dessa HP på baksidan av enheten. Ljudet i hörlursporten är, den här gången inte förvånande, mycket bättre, vilket gör denna Zenfone övergripande en bra smartphone för att lyssna på musik.

foto Asus Zenfone Zoom 1

Det verkar svårt att tro, och ändå här är skärmen på

Inte riktigt kungen av “foton”

På papper, Zenfone Zoom är oundvikligen en formidabel konkurrent till de bästa fototelefonerna; dess laser autofokus, Hoya optik, Panasonic SmartFSI 28-84mm sensor och optisk zoom är mer än lockande, för att inte tala om tillverkaren har tänkt på att integrera en riktig fysisk utlösare på kanten av enheten samt en knapp för videoinspelning. Med allt detta redskap borde han inte ha ett foto a priori … förutom att Zenfone besviker igen.

Zenfone Zoom

Under optimala fotograferingsförhållanden är skotten ganska korrekta, men tydligt saknar skärpa

Om bilderna tagna i dagsljus är helt korrekta och detaljerade, bilderna tenderar fortfarande att sakna skärpa, förmodligen fel i en behandling av bilden lite för våldsam (det är en 13 MPx samma …); framför allt, så snart det inte finns något ljus, utan att använda en blixt, är bilderna helt enkelt oanvändbara och “bullriga” så mycket som möjligt (se nedan).

Zenfone Zoom 4

Med blixt

Zenfone Zoom 3

Utan blixt: de skott som erhålls i halvljuset är extremt bullriga (vi är dock långt ifrån totalt mörker)

Lyckligtvis har blixten den goda smaken att inte bränna bilden för mycket … Laser autofokus lovade att vara extremt snabb, och slutligen, med all ärlighet, ser vi knappast någon skillnad med lyhördheten hos en iPhone 6 När det gäller X3-optisk zoom är de erhållna resultaten verkligen lite bättre än för iPhone 6 och dess digitala zoom, men skillnaden är mycket mindre än förväntat (se jämförelsefoton).

Zenfone Zoom 5

Foto taget med optisk zoom vid maximal (X3)

cliche zoom num iPhone 6

Samma bild, den här gången med den digitala zoomen på iPhone 6; lika mycket att säga att skillnaden inte är uppenbar

Tekniken är inte att ifrågasätta här; det råder liten tvekan om attISP (Bildsignalprocessor) för denna Zenfone såväl som mjukvarubearbetningen som tillämpas vid utgången till råbilderna är inte lika framgångsrika som vad som finns på Apple eller ännu bättre på Samsung (Galaxy S7 Edge är en fotografisk balansmodell på smartphone).

Zenfone Zoom 1

Fortfarande denna lilla brist på skärpa, och de vita på baksidan är helt brända

Dock, Zenfone tar bra bilder under optimala förhållanden, vilket redan inte är så dåligt, och dess “fotografiska” ergonomi (utlösarknapp som också gör det möjligt att låsa fokus såväl som vitbalansen) skulle vara nästan “” otroligt Om inte den här skärmen var riktigt oläslig i direkt solljus.

Solid prestanda och ett trevligt gränssnitt

När det gäller prestanda, kan bidraget från Intel Atom och PowerVR GPU, liksom 4 GB RAM, möjliggöra felfri och ultra-flytande drift … och vi får en smidig drift. felfri och extremt flytande. ZenUI-överlägget – vars nykterhet på en vit bakgrund och knappar är lite som iOS – är nästan aldrig fel. Den enda lilla besvikelsen är Android 5.0 som ligger bakom den, och inte Android 6.0 (Marshmallow), vilket fortfarande är lite synd. Hanteringen av ZenUI-teman är fortfarande lika effektiv som någonsin (min dotter tyckte att det var riktigt “lysande”) och ZenMotion-gesterna (specifika åtgärder kopplade till enkla gester) är riktigt trevliga att använda, även om vana är så att vi ofta föredrar att interagera med vår smartphone på ett mer traditionellt sätt. Fortfarande i prestandaområdet är lagringskapaciteten hos Zenfone mycket bekväm; Asus erbjuder 3 modeller på 32,64 och 128 GB, med tillägg av en SD-kortport som kan öka hela till 192 GB; något att se kommer (vår testmodell har 128 GB). Enda nackdelen, systemet och de förinstallerade applikationerna upptar redan drygt 16 GB på SSD, vilket innebär att 32 GB-modellen faktiskt bara har 16 GB tillgängligt för användaren.

original-

Stort batteri … men genomsnittlig autonomi

Stora smartphones visar i allmänhet bra batterilivslängd, till stor del tack vare deras batterier med större kapacitet (uppenbarligen, under en 5,5-tums, finns det utrymme). Zenfone-batteriet är 3000 mAh, vilket tyvärr inte gör mirakel och tar knappt mer än en dag i ständig användning. Det måste sägas att Intels processor verkar vara ett verkligt resursvakuum. Om du spelar mycket på din smartphone eller ofta använder programvara baserad på geolokalisering är det bättre att tillhandahålla ett externt batteri … eller välja en annan modell.

Slutsats: det tekniska bladet är inte allt, Volym 2

Vi förväntade oss mycket av denna Zenfone ” Intel Inside “Och dess 3x optiska zoom, och i slutändan har vi intrycket att möta den nästan perfekta illustrationen av ordspråket:” utan behärskning är kraften (eller det tekniska bladet) ingenting “. Det skulle inte vara så illa om Zenfone erbjöds till ett mellanklasspris men nära 500 euro, dessa små kumulativa brister gör det uppriktigt sagt mindre konkurrenskraftigt än andra mobiler som ligger i samma tullvatten …

Zenfone Zoom är tillgänglig från Amazon för 499 euro.