Galaxy Z Flip

[Test] Samsung Galaxy Z Flip: fördelarna med clamshell mobile, den stora skärmen dessutom

Clamshell-mobilen hade sin storhetstid i början av 2000-talet: från “pionjären” Nokia 282 till kulten StarTAC och Razr Motorola, framgången med clamshell mobile kan också förklaras med den “coola” aspekten av en gest, denna flexibla och snabba handgest som öppnar och stänger enheten utan att glömma den extrema kompaktheten hos dessa modeller på en marknad som redan är befolkad av modeller som är för stora för att enkelt passa i fickan. 15 år senare driver clamshell-smarttelefonen en konstig “återlämning av samma” tack vare tekniken för fällbara OLED-skärmar. Motorola har gett oss Razr 2.0 igen – men finishen och styrkan hör tyvärr också till det förflutna – snart följt av Samsung Galaxy Z Flip, som på ett sätt är den lilla bror till Galaxy-vikning. Det är den här sista modellen som vi hade i handen i flera veckor, och vi kan lika gärna erkänna det direkt: den hopfällbara smartphonen har äntligen passerat prototypens scen så lyxig som den är ofullkomlig.

En formfaktor lika trevlig som någonsin

Uppenbarligen genom att ta formfaktor mobiltelefoner från 2000-talet, Galaxy Z Flip, jag spelar inte omedelbart kortet på den futuristiska vikbara smarttelefonen som kan förvandlas till en surfplatta på ett ögonblick. Faktum är att Galaxy Z Flip, när den öppnats, har dimensionerna som en helt konventionell smartphone. Vi kan överväga att det är lite besvikande att inte utnyttja den hopfällbara skärmen lite mer, men det här “klassiska” formatet är ändå en tillgång i bruk, eftersom vi här faktiskt hittar alla fördelarna med mobilen med clamshell (stor kompaktitet när den är stängd, skärmskydd, möjlighet att använda den halvöppen som en “väckarklocka”) utan att behöva blekna de små skärmarna av “historiska” modeller.

Galaxy z flipHögst kan vi ångra att Z Flip-skärmen sträcker sig så mycket i höjd, vilket inte alltid är särskilt praktiskt för enhandsanvändning. När den väl har vikts är den lite mindre än 2 cm tjock och glider lätt i alla fickor eller alla väskor … utan att skärmen repas vid kontakt med tangenterna.

Galaxy z flip 5

Galaxy z flip 4

En skärm som uppfyller alla krav

Blandningen av genrer är ännu mer övertygande eftersom den övergripande finishen och gångjärnssystemet nästan är utan kritik. Galaxy Z Flip är verkligen mycket bättre än Fold, utan misstänkta öppningar eller synliga mekaniska delar. Skärmen öppnas också utan alltför mycket ansträngning (lite övning krävs), så att vi återigen visar oss slappt genom att öppna enheten med en tyst gest. Området på skärmen som ligger på gångjärnsnivån är “ihåligt ut” av vikningen, men inget märks när panelen är på och ligger mittemot. Den allmänna observationen är därför ganska snygg, desto snyggare när skärmkvaliteten träffar: 6,7-tums AMOLED-panelen (83% beläggning på frontpanelen) visar sig vara mycket ljus, mindre benägen för reflektioner än Folds skärm (minst sagt) och den visade bilden är oklanderlig, både när det gäller kontrast och färger (inte alltid trogen, men detta ordnas ofta av en liten turné i inställningarna). Slutligen kommer vi att notera närvaron av ett slag på framsidan för “selfie” -fotosensorn. Också väl sett, den lilla externa skärmen som visar kombinationen tid / datum och aviseringar. När det gäller ljuddelen är Z Flip nöjd med det minsta: inget jack eller mini-jack och en enda högtalare (därför mono) i nedre kanten. Ljudet är korrekt, ganska kraftfull utan mer, men frånvaron av stereo känns väl.

Galaxy Z Flip 6 E1595613069757

Verkligen topp Perfs

Prestanda för Galaxy Z-flipen säkerställs av en Snapdragon 855+ stöds av 8 GB RAM-minne. Det är inte Qualcomms snabbaste processor (865 uppfyller den här rollen), men det är fortfarande en riktig racerbil: One UI-gränssnittet snurrar inte (och rullningar med skärmen halv öppen är den ganska cool) och även de tyngsta 3D-spelen går smidigt. Med tanke på prestandaklyftan mellan Exynos och den senaste Snapdragon (till fördel för Qualcomms chips) är den här Galaxy Z Flip ännu kraftfullare än Galaxy s20 Ultra som vi spenderade på grillen finns några veckor. Alla likadana…

Galaxy z flip 3

Foto: rätt under dagen men fantastiska färger

Så fantastiskt som det låter är Galaxy Z Flip en photofone ganska drickbart. Visserligen har Samsung inte samma krav här som med sin Galaxy S och färgerna som visas är ofta alltför smickrande (gröngrön blir en ljusgrön som exploderar näthinnan), men skotten är också skarpa och väl exponerade. bra med huvudsensorn med 12 megapixel vidvinkel (bländare vid f / 1.7 lika) än med ultra vidvinkel på 12 megapixlar (f / 2.2). Å andra sidan är bilderna i stort sett oanvändbara när det är mörkt eftersom utjämningen tar bort detaljer i bilden. Samsung kommer verkligen att behöva ge upp denna dåliga praxis med hyperutjämning i svagt ljus. Observera att Z Flip har ett läge Single Take som automatiskt tar stillbilder eller bitar av video med effekter (till exempel slow motion) från en videosekvens. Flipens “AI” hanterar den här ursprungliga funktionen på egen hand. Detta kan ses.

Galaxy Z Flip PhotoGalaxy Z Flip 3 PhotoGalaxy Z Flip 2 PhotoFoto Galaxy Z Flip 1

Autonomi: dagen, inte mer

Galaxy Z Flip är utrustad med två 2370 mAh och 930 mAh batterier, var och en placerad i en av de två delarna av “fliken”. Denna combo är inte särskilt effektiv eftersom enheten måste laddas varje kväll, och ibland lite innan när användningen är lite tyngre än vanligt.

Galaxy Z Flip 1

Slutsats: den vinnande avkastningen på clamshell-smarttelefonen är signerad av Samsung

Visserligen är Galaxy Z Flip inte fri från objektiva brister – batteriets livslängd är väldigt genomsnittlig, bilderna ger fantastiska färger, ljuddelen är ett skämt – men det viktigaste finns ändå för en mobil i denna kategori. Den stora vikbara skärmen verkar äntligen tekniskt mogen, formfaktorn är uppriktigt noga genomtänkt, ytorna är oklanderliga, och vi drar också nytta av den höga prestanda som levereras av Snapdragon 855+. Vid 1500 euro verkar det fortfarande lite dyrt för den erbjudna tekniken, men det finns åtminstone inga större brister i bröstet.

➡️ Se alla priser på Samsung Galaxy Z Flip (svart) i vår prisjämförelse

➡️ Se alla priser på Samsung Galaxy Z Flip (lila) i vår prisjämförelse