Surfacebook 600x353

[Test] Surface Book: ultimat hybrid eller ultimat bärbar dator?

Microsoft är tydligt positionerad som huvudentreprenör på hybridmarknaden, dessa maskiner som både kan vara perfekta produktivitetsverktyg (bärbar dator) men också lättfattliga innehållsläsare tack vare pekskärmen. Det fantastiska Surface Pro 4 var hittills den “typiska” utföringsformen av hybriden: en riktig dator med tangentbordet och den reaktiva pennan, och också en kraftfull surfplatta, så tunn som en iPad och utrustad med en skärm som är lämplig för all användning. Ankomsten av På Facebook skakar redan upp den här nya situationen: medan Surface Pro 4 förblir framför allt utformad som en surfplatta som kan förvandlas till en bärbar dator, tar Surface Book helt klart den motsatta vägen från en “riktig” kraftfull bärbar dator som också kan bli en surfplatta … Av dessa två varianter av hybrid – som tagits av samma tillverkare – vilken är den bästa tanken? Surface Book utvecklar i alla fall många argument och bekräftar sin skillnad:

på Facebook

En futuristisk och radikal design

Den första kontakten med Surface Book handlar framför allt om estetik. Radikalt, designen på denna 13,5-tums bärbara dator ser tydligt mot största möjliga nykterhet, brist på former och konturer här nästan spartansk; en detalj gör det dock möjligt att bryta intrycket av ett block som skärs direkt i metallen: gångjärnet som ansluter tangentbordet (infällbart) till skärmen är uppriktigt sagt inspirerad av de biomekaniska skisser av Giger. Detta kurviga gångjärn, som enkelt vikas ut och viks (och ger en fin känsla av soliditet) är verkligen det som gör Surface Book hela den visuella identiteten; den övergripande återgivningen är den för en verkligt futuristisk maskin, nästan ” utomjording “; med det här “enkla” gångjärnet, som är en ingenjörsmodell, klarar Microsoft att skilja sin maskin från resten av branschen, som alltför ofta är nöjd med att spåra linjerna på sina datorer på” Apple iPad Air. En våg som lönar sig och som imponerar även om vi ännu inte har slagit på maskinen!

Surface Book Test

Surface Book Test 2

Ganska tung men ändå trevlig att bära

Den andra omedelbara upptäckten ur lådan är enhetens vikt: med 1,6 kilo på skalan är Surface Book ganska tung och kommer inte att konkurrera med några ultratunna bärbara datorer som flörtar med kilogramlinjen. Ändå, det rundade gångjärnet gör det enkelt att ta tag i maskinen som en stor bärbar dator eller en bok, mildra kritiken om vikten; i själva verket är det bara den här närvaron av det här ursprungliga gångjärnet som driver på att bära Surface Book “naken” snarare än i en väska, även om den senare fortfarande rekommenderas. Det är dags att sätta på maskinen.

En anmärkningsvärd skärm …

Låt oss vara uppriktiga, under de senaste åren har kvaliteten på skärmarna på mobila enheter (bärbar dator, smartphone, surfplatta) ökat i rasande hastighet. Vi trodde att vi hade sett allt med Surface Pro 4, iPad Pro eller till och med Galaxy S7 Edge; men nej; Microsoft driver återigen gränserna för vad som är möjligt på en 13,5-tums skärm. Inte nöjd med att visa en imponerande upplösning på 3000 x 2000 pixlar, den här skärmen är nästan perfekt inom alla områden: mycket trogen kolorimetri, slående kontrast (och anmärkningsvärd på HD-videor), nästan total frånvaro av reflektioner vid användning, mycket ljus. Kasta inte bort det, superlativets kopp är full: Surface Book-skärmen verkar komma från samma ”främmande” teknik som resulterade i det biomekaniska gångjärnet; det vill säga ! Denna skärm kan lätt lutas i tre positioner, och framför allt, med ett enkelt tryck på en dedikerad knapp längst upp på tangentbordet, lossnar skärmen och blir en ganska lyhörd multi-punkttavla; ännu bättre, det är möjligt att placera skärmen “upp och ner” på skärmbasen, Surface Book förvandlas sedan till en perfekt videoinnehållsläsare (perfekt för seriekvällar till exempel).

Surface Book Test 3

… men inte utan brister

Om skärmtavlan i Surface Book därför kombinerar många kvaliteter är det också detta element som förenar de få verkliga defekterna i Surface Book; det är sålunda beklagligt att kunna luta skärmen endast i tre möjliga vinklar, vilket oundvikligen inte kommer att tillfredsställa alla. Ett annat problem, skärmens och tangentbordets viktfördelning är långt ifrån optimal, tangentbordet överstiger 800 gram medan skärmen fortfarande visar mer än 700 gram. Det är därför bättre att placera maskinen platt om du inte vill ta risken att enheten lutar bakåt, vilket inte alltid är uppenbart när du t.ex. använder Surface Book på knä. Slutligen, och detta är utan tvekan den verkliga svarta punkten i Surface Book, enbart tablettens autonomi överstiger knappt 3 timmar (mindre endast vid videouppspelning), vilket är uppriktigt sagt otillräckligt för riktig hybridanvändning.

Surface Book Test 1

Observationen är desto mer olycklig att denna stora 13,5-tums tablett är en riktig behandling för grepp och det den övergripande användarkomforten för Surface Book verkade till och med överlägsen den för Surface Pro 4. Ingen tvekan om att ett större batteri skulle ha ökat skärmens totala vikt ytterligare och gjort viktfördelningen mellan tangentbordet och skärmen ännu mer problematisk. ” Glömt »Även ljudåtergivningen av Surface Book HP (inte tillräckligt tydlig och detaljerad och som också mättar för snabbt), vilket tydligt ligger bakom den allmänna kvaliteten på bilden. Antalet portar är inte heller exceptionellt (två USB 3-portar, en mini-DisplayPort, en SD-kortläsare + en Jack-port på skärmen) och man undrar hur Microsoft kunde ha glömt porten HDMI på den här maskinen som ändå verkar passa in i en medieproduktionskedja.

Surface Book Test 4

Byggd för produktivitet

Används i en produktivitetssituation är Surface Book helt oklanderlig: att skriva på tangentbordet är ännu bättre än på en MacBook Pro, beröringszonen är otroligt exakt (och återigen i nivå med MacBook Pro), och väl Säker, Windows 10 körs som urverk på den här maskinen som fortfarande är utrustad med en processor Intel Core i7-6600U vars två hjärtan kan slå upp till 3,4 Ghz. Grafikkortet, a GeForce 940M (Nvidia), de 16 GB RAM samt 512 GB SSD-lagring gör resten; Visst, vi får den bästa Surface Book-modellen här, men de som vill ha makt kommer att serveras. Och det bästa med allt detta är att detta utbrott av energi inte kom på bekostnad av autonomi, som svänger mellan 10 och 12 timmar vid “genomsnittlig” användning (bara lite mindre vid videouppspelning). Vi är långt ifrån de två timmarna av surfplatteläge, och framför allt bevisar detta återigen att Microsoft verkligen kan spela på nivå med de bästa. För ett företag som ursprungligen och framför allt en mjukvaruutgivare är prestationen verklig. En annan stark punkt är pennan, som alltid verkar mer lyhörd för varje ny maskinutgåva. Att rita med den här pennan på den fantastiska 13,5-tumsskärmen går nästan med nöjet att göra detsamma på papper Canson (nästan …).

Surface-Book-Windows-10

Slutsats: en hybridbärbar dator snarare än en enkel hybrid

Om man skulle betygsätta Surface Book som den hybrid den påstår sig vara, skulle den stora bristen på autonomi hos dess tablettdel diskvalificera den för det ultimata betyget. Men den här maskinen är resolut och framför allt en ultraeffektiv bärbar dator, futuristisk i sina linjer (detta gångjärn !!!), utrustad med en anmärkningsvärd skärm och ett tangentbord / stylus combo nästan på samma (höga) nivå; ännu bättre, Surface Book är särskilt autonom när – och detta är en liten paradox – den används främst för arbete snarare än bara att läsa videor i skifferläge. Låt oss vara tydliga, det skulle inte finnas denna löjliga autonomi för tablettläge, för oss skulle det vara den bästa möjliga hybrid, den mest framgångsrika; utan det förblir det trots allt en exceptionell bärbar dator.

Priserna för Surface Book varierar från 1300 euro till nästan 3600 euro; Vi rekommenderar de två ytterligheterna i serien, Intel Core i5 Skylake-modellen, 8 GB RAM, 128 GB SSD, Intel HD-grafik, Windows 10 + Surface Stylus till 1399 euro och Intel Core i7 Skylake-modellen, 16 GB RAM , 1 TB SSD, Nvidia Geforce, Windows 10) + Surface Stylus till 3.540 euro.