turquie-drapeau

Turkiet blockerar åtkomst till Google Drive, Dropbox och andra onlinetjänster

Turkiet blockerar vissa onlinetjänster då och då. Sociala nätverk är ofta riktade, liksom YouTube. Den sista blockeringen går tillbaka till juli då ett kuppförsök ägde rum. Idag är det inte sociala nätverk som blockeras utan flera onlinetjänster: Google Drive, Dropbox, OneDrive och GitHub.

Turkiet-flagga

Varför denna blockering? Det verkar som om den turkiska regeringen försöker förhindra att e-postmeddelanden avslöjas från Berat Albayrak, ministern för energi och naturresurser. Han råkar också vara svärson till president Recep Tayyip Erdoğan. Genom att blockera dessa tjänster förhindrar Turkiet att de viktigaste onlineplattformarna är värd för innehåll.

Hur kommer man runt blockeringen? Som alltid är det bara att använda en VPN. Allt du behöver göra är att välja en server i ett annat land än Turkiet och Google Drive, Dropbox, OneDrive och GitHub kommer att vara tillgängliga igen.

För närvarande har regeringen inte formaliserat denna blockering genom pressen. Det är därför svårt att avgöra när de fyra tjänsterna är tillbaka online utan att gå igenom en VPN. Google Drive, Dropbox, OneDrive och GitHub har för sin del inte kommunicerat offentligt om denna fråga.