HL-LHC: start av arbetet för efterträdaren till Large Hadron Collider

Tyvärr nej, CERN har inte upptäckt en ny partikel med sin Large Collider

Nyheten var nästan magisk: för några månader sedan CERN tillkännagav den troliga upptäckten av en ny partikel. Detektorer Atlas och CMS installerade i Large Collider hade sedan registrerat en överproduktion av fotoner som tycktes vara resultatet av förfallet till fotoner av en ny partikel 6 gånger tyngre än Higgs-bosonen.

Ack, andra tester som utfördes exakt för att validera denna första “observation” gav helt enkelt inget, trots att det första tillkännagivandet hade gett upphov till produktion av nästan 500 teoretiska artiklar försöker förklara ett fenomen som förvirrade ramarna för känd fysik.

th_LHC-Cern

The Large Particle Collider

Det är en stor besvikelse“, Förklarar Adam Falkowski, CNRS-forskare vid det teoretiska fysiklaboratoriet vid University of Orsay. En annan CNRS-forskare, Yves Sirois, försöker en fotbollsanalogi: ” Det är som när Island slog England i EM 2016“; ”standard” -modellen framgår naturligtvis av denna förstärkta besvikelse, som på ett lämpligt sätt påminner oss om att när man befinner sig vid gränserna för det oändligt lilla är allt som kan tyckas betydelsefullt inte alltid så; det är dessutom nästan lugnande att se kända forskare, trots kunskapen om detta faktum, fortsätta att “vilja tro på det” och visa en nästan barnslig entusiasm.

Men allt är inte förlorat; Trots besvikelsen vet forskarna redan att de kan ha något att fantisera om igen: det finns verkligen en enorm mängd data från Large Collider som ännu inte har analyserats.