Ubuntu på Raspberry Pi: Hur man skapar SD

Ubuntu på Raspberry Pi: Hur man skapar SD och installerar den

I nätverket kan vi hitta ett stort antal operativsystem som är speciellt designade och programmerade för Raspberry Pi. Raspbian är till exempel den officiella Debian-baserade distro för att få ut mesta möjliga av detta team. Då kan vi hitta andra intressanta distros (t.ex. LibreELEC, för multimedia-centra, eller RetroPie, att montera en retrokonsol) som gör det möjligt för oss att maximera denna distro. Även Microsoft har tagit med Windows till Raspberry Pi.

Ubuntu på Raspberry Pi: Hur man skapar SD

Men Canonical uppmuntrades inte att ta med Ubuntu. Lyckligtvis kommer allt att komma, och Canonical hade inte råd att fortsätta vända ryggen på Raspberry Pi längre och mindre med tanke på dess situation.

Ubuntu är certifierat för Raspberry Pi

Med släppet av Ubuntu 20.04 LTS, Canonical har äntligen tagit med sin Linux-distro till Raspberry Pi. Och det har också gjort genom att certifiera lanseringen. Detta innebär att bilderna testas noggrant innan de publiceras och optimerad för att få ut det mesta av mikrodatorns hårdvara.

En annan av fönstren i denna certifierade programvara är att den garanterar oss säkerhetsuppdateringar under hela livet av distro, uppdateringar som också kontrolleras innan de tas till användarna.

Även om prestandan kanske inte är optimal, godkänner du detta Canonical-certifikat Fortsätt felsöka och förbättra distro för Raspberry Pi.

Naturligtvis är det bara tillgängligt för Raspberry Pi 2, 3 och 4, både 32-bitars och 64-bitars (för 3 och 4). Raspberry Pi 1 och RPi Zero tar slut på Ubuntu.

Obs! Ubuntu Server är endast tillgänglig för Raspberry Pi

Tyvärr, det Ubuntu som vi kan installera på en Raspberry Pi är inte samma sak som vi kan installera på datorn. Åtminstone seriell. Den version som Canonical har tagit med till denna mikrodator har varit serverversionen, det vill säga Ubuntu Server.

Detta är perfekt meningsfullt, eftersom Raspberry Pi är en enhet utformad för att fungera som en server. Bilden är betydligt mindre (ungefär 600 MB) än den för normal distro (som överstiger 2 GB), förbrukar färre resurser och ger användaren absolut kontroll över alla konfigurationer och paket de kommer att använda.

Naturligtvis kan användare enkelt installera vilket skrivbord som helst för att konvertera Ubuntu Server till en stationär version med ett grafiskt gränssnitt och applikationer för att använda det som en dator.

Ladda ner Ubuntu från Raspberry Pi Imager

Även om vi kan ladda ner Ubuntu för Raspberry Pi från dess officiella webbplats finns det ett mycket snabbare sätt att ladda ner den senaste versionen och skapa en ISO-bild som är redo att låta oss starta mikrodatorn: använd Raspberry Pi Imager .

Raspberry Pi Imager är ett program med öppen källkod som är utformat för att göra det enkelt att ladda ner huvuddistros för denna mikrodator. Med tre klick kommer vi att kunna ladda ner bilden för RPi som vi vill ha, förbereda micro-SD och låt den vara redo att starta mikrodatorn.

Vi kan ladda ner programmet från följande länk. När vi väl har laddat ner installerar vi och kör den på vår dator. Vi kan se ett fönster som följande.

Installera Ubuntu och SD för Raspberry Pi - 1

Vi klickar på ” Välj OS ”För att välja operativsystem. I listan kan vi se hur “Ubuntu” Kommer komma . Och genom att klicka kan vi se alla olika utgåvor som vi kan välja. Om vi ​​har en Pi 3 eller en Pi 4 måste vi välja den andra, den 64-bitars. Annars är den första bättre. ” Ubuntu Core ”Utgåvor har ett annat syfte (för IoT eller Internet of Things), så vi bör inte välja dem.

Installera Ubuntu och SD för Raspberry Pi - 2Installera Ubuntu och SD för Raspberry Pi - 3

När vi väljer bilden återgår vi till huvudfönstret, men nu kommer vår “Ubuntu” att väljas som operativsystem som ska installeras. Nästa steg blir att klicka på ” Välj SD-kort ”För att välja micro-SD där vi ska installera Ubuntu och voila.

Instalar Ubuntu och SD para Raspberry Pi - 4

Vi behöver bara klicka på “Skriva” för att börja skriva bilden till SD. Processen kan ta mellan några minuter och 10 minuter, beroende på vår internetanslutning (eftersom bilden måste laddas ner) och hastigheten på micro-SD.

När processen avslutas kopplar vi bort micro-SD från datorn, lägger den i Raspberry Pi, ansluter den och vi kan nu njuta av den officiella Ubuntu på mikrodatorn.

Vad man ska tänka på

Det första vi hittar när vi startar distro är att det kommer att be oss om en användarnamn och lösenord . Om vi ​​inte har installerat det, vad blir det? Canonical har valt att använda det klassiska ubuntu / ubuntu som användarnamn och lösenord för Raspberry Pi Ubuntu-bilden.

Med dessa referenser kan vi logga in och börja kontrollera distro. Men vi måste komma ihåg att detta utgör en mer än anmärkningsvärd förlust av säkerhet. Därför är det första vi måste göra, innan vi ens ansluter det till Internet, att ändra standard användarnamn och lösenord. Och inaktivera användaren “ubuntu” så att ingen kan använda den som en bakdörr.

När detta är klart kan vi börja använda vår Ubuntu precis som på en dator. Om vi ​​har en skärm och ett tangentbord kan vi styra den lokalt, annars kan vi fjärransluta, genom SSH, för att styra den från nätverket. Vi kan installera paketen och tjänsterna som vi ska använda och anpassa detta Ubuntu efter våra behov.

Om vi ​​vill använda den som på datorn måste vi installera ett skrivbord. Även om vi kan installera det ursprungliga Ubuntu GNOME-skrivbordet är det bättre att välja ett lättare alternativ med tanke på mikrodatorns begränsningar. Mate eller LXQt är två utmärkta alternativ. Alla program, inklusive VLC och Kodi, körs smidigt på Raspberry Pi Ubuntu och öppnar upp en helt ny värld av möjligheter för mikrodatorn.